Sport ispred ponosa

Prvi put u povijesti hrvatskog muškog skijanja imali smo u slalomu dvojicu Hrvata među 18.

Nakon Alta Badije prije 17 dana kada je u veleslalomu Filip Zubčić osvojio fantastično 7. mjesto, sinoć je pokazao da i u slalomu možemo očekivati velike rezultate. Nakon što je prvi puta izborio drugu slalomsku vožnju na kraju je bio odličan 15.

Već ovog vikenda u švicarskom Adelbodenu u veleslalomu startat će oko 30. mjesta. Iako zvuči bezobrazno optimistično jer još ni 15 puta nije startao u Svjetskome kupu, ne bi trebalo proći puno vremena da Filip stane na postolje.

S druge strane najčešća pitanja proteklih mjeseci upućena 35–godišnjem Ivici Kosteliću bila su: Zašto skijaš? Povuci se dok ti je vrijeme. Kome se dokazuješ?
Iz ovakvih upita može se iščitati da je Hrvatska ipak možda premalo naučila svih ovih godina od obitelji Kostelić.

Brzo se zaboravlja poštovanje prema 25 godina odricanja, nepresušna volja, nepokolebljivost, inovativnost, neimaština, ali i vrhunsko znanje, motivacija i ljubav prema skijanju i sportu.

Evo primjera, engleski veslač Steven Redgrawe osvojio je 5. olimpijsko zlato u 38., Bobbi Charlton igrao je vrhunski nogomet u 40., Michael Jordan zabijao je posljednje NBA koševe u 39., Francesco Totti u Romi je ove jeseni dao gol u Ligi prvaka u 38., Japanac Noriaki Kasai skočio je u Sočiju do srebra i bronce u 41., a ne treba zaboraviti da nitko od njih ni približno nije imao 15 operacija ni težak put poput Ivice. Sve su to bili ili jesu vrhunske sportske legende.

Ivica Kostelić u 35. skija, koliko mu u ovom trenutku zdravlje dopušta, jednako kao i rukometaš Ivano Balić također u 35. u njemačkom Wetzlaru. I jedan i drugi istinske ikone hrvatskog i svjetskog sporta stavili su esenciju tog istog sporta ispred osobnog ponosa, uvreda i dobacivanja, omalovažavanja i podsmjeha iz jednog jedinog razloga jer su pravi sportaši.

A kada će otići? To je isključivo na njima, osjetit će taj dan.