Završni račun

Nakon jučerašnje večeri hrvatskog klupskog nogometa više nema u Europu. Nažalost!

Htjeli to priznati ili ne, pravili se kako Vas to ne zanima, svima nam je drago gledati naše klubovi kako se nadmeću s jačima, bogatijima, razvikanijima… Sada slijedi povratak u domaću stvarnost, a ona nije tako blještava ni razvikana. Doduše, i ona će brzo završiti, još samo ovaj vikend i onda kreće HNL hladni pogon.

No, vratimo se na Europsku ligu. Oproštaj je obavljen uz pobjedu i poraz. Dinamo je slavio nad Celticom, Rijeka izgubila kod Seville. I bez obzira na te rezultate ukupni dojam se ne mijenja.

Kratko i jasno – Rijeci PLUS, Dinamu MINUS.

Drugu sezonu zaredom Riječani su nas bolje, uvjerljivije predstavljali u Europskoj ligi. Dok je Dinamo najavljivao i skupinu sa Salzburgom i Celticom proglašavao prilikom generacije, Riječani su realnije ušli u novu europsku avanturu. I realno su je i završili. Momčad koja je objektivno lošija od njih (Standard), ostavili su iza sebe, momčadi koje su bolje od njih nisu uspjeli preskočiti. Prilike je bilo, možda ne toliko sinoć na Sanchez Pizjuanu, iako i tu se moglo barem do pogotka, ali vrijedi se sjetiti nekih drugih situacija, na primjer one na Kantridi protiv Seville, kadf su pogodak za 2:2 primili u 94. minuti. To su dva boda manje. Pa onda onaj Vešovićev pogodak u Liegu kod rezultata 0:0, kojega su suci neopravdano poništili. Tko znao kako bi utakmica završila…

Nadamo se kako će takve i slične situacije drugi puta otići na njihovu stranu, kako će im se drugi puta vratiti, možda već iduće sezone. Prošle su godine nastup u skupini završili s četiri boda, ove su sezone stigli i prve pobjede, bodovni učinak se povećao na sedam, neporaženost na Kantridi je postala činjenica  i konstanta. Za nešto više morat će do ulova u gostima, uz slobodniju i goropadniju igru daleko od svoje stijene. Zasad zaista nemamo razloga sumnjati u njihov daljnji napredak.

Valja se sjetiti i ostalih, jer nije ovo bila loša nogometna jesen. Split je preskočio tri stepenice, Hajduk se dobro nosi čak i protiv moćnoga Dnjipra, prvi smo put imali četiri kluba u završnoj rundi doigravanja. Sad će bit zanimljivo vidjeti može li se to ponoviti…