Započeo kongres nogometnih trenera

U Zagrebu je započeo 35. kongres AEFCA-e, asocijacije koja okuplja europske trenerske udruge, a u bogatom programu kongresa sudjelovat će i aktualni izbornik hrvatske reprezentacije Niko Kovač, kao i nekoliko proslavljenih hrvatskih trenera poput izbornika brončane reprezentacije Miroslava Ćire Blaževića.

Oko 150 inozemnih i stotinjak domaćih trenera sudjeluje na kongresu na kojem će od srijede do petka brojni ugledni predavači podijeliti s njima svoja iskustva i znanja. Kongres su prigodnim govorima otvorili predsjednik AEFCA-e Walter Gagg i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker.

Okupljanje europske trenerske elite i ugledni gosti predavači jamče kvalitetnu edukaciju hrvatskim trenerima koji su ovdje u velikom broju. Isto tako, ne sumnjam da i naša struka ima puno toga za ponuditi svim gostima tijekom ovog kongresa. Ponosni smo na rad naših trenera u nogometnim školama, a rezultati naših mladih reprezentacija pokazuju koliko truda i rada ulažemo u razvoj igrača. Treneri su ti koji kreiraju moderan nogomet i Vaš je zadatak očuvati našu igru atraktivnom za gledatelje i buduće nogometaše, rekao je predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Prisutnima su se obratili i predstavnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Tomislav Paškvalin, te predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, Zlatko Mateša.

Ovo je dobra prilika i trenutak reći koliko smo ponosni na hrvatski nogomet koji je uvijek pri svjetskom vrhu. Upravo vi treneri stojite iza velikih imena našeg nogometa, od bivših do aktualnih trenera - vi ste snaga našeg nogometa. Na nama je velika odgovornost jer odgajate puno mladih ljudi, što je dio vašeg posla, rekao je Mateša.

Prvi dan kongresa bio je rezerviran za domaću struku. Tehnički direktor HNS-a Romeo Jozak predstavio je strategiju i razvoj u hrvatskom nogometu, a potom je izbornik Niko Kovač sa stručnim stožerom A reprezentacije sudjelovao na okruglom stolu tijekom kojeg se razgovaralo o događajima iz zanimljive reprezentativne 2014. godine.

Ivan Kepčija i Dean Klafurić predstavili su rad Dinamove nogometne škole, a Luka Pavlović hrvatsku U-17 reprezentaciju, nakon čega su na Maksimiru održani pokazni treninzi Dinamove U-15 momčadi te hrvatskih kadeta.

Poslijepodnevni dio programa bio je rezerviran za Gérarda Houlliera, člana Fifine Tehničke komisije, koji je analizirao trendove u modernom nogometu.