Drago Ćosić: Djevojke, glavu gore!

Hrvatska je poražena na početku Europskog prvenstva od Švedske 30:28. Tužni smo zajedno s njima, ali ništa još nije izgubljeno. Prvenstvo je tek počelo. Bit će još puno teških i dramatičnih okršaja u Varaždinu i Zagrebu, nadajmo se na putu do toliko željenog polufinala.
 
Canjuga: Veliko razočaranje i za mene i igračice

Rukometašice nakon poraza od Šveđanki: Podbacile smo!

Nervoza je na početku kriva za slab ulazak u susret. Ako se to moglo i očekivati, s obzirom na pritisak i očekivanja, nejasno je zašto su naše rukometašice bile tako spore u povratku u obranu i bez potrebne agresivnosti. Znalo se da je svaka izgubljena lopta zapravo Šveđankama "zicer" jer su brze ko' vlak i  ubitačne u kontri, ali  naše djevojke kao da su se zaboravile trčati  u obranu i raditi prekršaje prije posljednjeg dodavanja. Švedska je na taj način došla do čak 6 lakih pogodaka, a Hrvatska je za  usporedbu u cijelom susretu imala tek jednu jedinu kontru i nju nije uspjela realizirati.

Stalna jurnjava za zaostatkom silno je trošila snagu i koncentraciju naših rukometašica, a kako je vrijeme odmicalo ruke su postajale sve ukočenije, a glava u blokadi. Iskusna švedska ekipa predvođena sjajnom Isabelle Gulden rutinirano je kažnjavala sve naše pogreške. Kada su u 56. minuti, serijom 3:0 pobjegle na  29 :26 bilo je jasno da od bodova nema ništa. Cijelo drugo poluvrijeme gledale su sve kada će se Andrea Penezić dignuti i zabiti. A ona sama definitivno nije mogla dobiti sjajnu Švedsku. Trebala je  pomoć ostalih posebno s vanjskih pozicija. Hrvatska je igrala na mahove - malo jedna , malo druga, ali nikako se naše  rukometašice nisu uspjele uskladiti da sve dobro funkcioniraju u isto vrijeme. Kada je krenulo Penezić, dvije su Šveđanke odmah izlazile na nju. Na isti način blokirana je i odlična Katarina Ježić na crti. Stoga ne čudi promašaj na kraju koji nas je teoretski još mogao vratiti u igru.

Švedska je sada prošlost i treba je što prije zaboraviti. Njemačke  mora pasti , ako djevojke žele zadržati nadu najprije  u prolazak prema Zagrebu, a onda i dalje prema Budimpešti. Dan predaha nesumnjivo, dobro će im doći. One moraju naučiti igrati pod pritiskom, i konačno realizirati svoju nedvojbenu vrijednost. Zato glavu gore. Možete vi to.

Spomenimo na kraju da je u prvom susretu naše skupine Nizozemska za mnoge neočekivano pobijedila Njemačku 29:26. Ali samo za one koji nisu gledali taj susret. Bila je to čista kopija onoga što se dogodilo nama sa Šveđankama. Nizozemke su gubile 6:2, i onda serijom 10:5 sve okrenule na svoju stranu. Vjerovale su da mogu i to im se isplatilo. Jurile su u kontru kao nikada, tukle u obrani također i sve njemačke poklone, a bilo ih je mnogo posebno u drugom dijelu, brzo i lako pretvarale u pogotke. Njemačku nije mogla spasiti ni sjajna Clara Woltering koja je imala čak 16 obrana.

U osječkom dijelu natjecanja iznenađenja nije bilo. Slovačka je doduše vodila protiv Francuske na poluvremenu, ali je na kraju ipak morala potpisati predaju s 21:18, a u "balkanskom obračunu" Crne Gore i Srbije europske prvakinje startale su pobjedom 22:19.