Riječka pozitiva

Još jednom… bravo Rijeka… bravo Riječani!!! Ponovno je to bila prava europska nogometna večer, ponovno je sve završilo feštom domaćina.

Rijeka ima sjajan niz od 12 euro nastupa bez poraza na domaćem terenu. Posljednji klub koji je s Kantride odnio puni plijen bio je ukrajinski Metalist iz Harkiva 2009. godine.

Još važnije i još bolje je da su Riječani i drugu sezonu kao punopravni član Europske lige svoju utvrdu na Kantridi obranili od gostujućih naleta. Lani Betis, Lyon i Vitoria, pa onda Sevilla, četiri remija zaredom i sada dvije pobjede – Feyenoord 3:1 i Standard 2:0.

Ostala je tako momčad trenera Matjaža Keka u igri za prolazak dalje, u šesnaestinu finala. Oni su svoje obavili na najbolji mogući način, pobjeda nad belgijskim vice-prvakom apsolutno je zaslužena. Nisu dočekali priželjkivani rezultat iz Rotterdama, gdje je Feyenoord svladao Sevillu. Na taj način situacija uoči posljednjeg kola je sasvim jasna – Rijeka za europsko proljeće mora slaviti u Andaluziji!

Sigurno lakše reći nego učiniti, iako ovo nije ona Rakitićeva Sevilla. Međutim, Riječani su u svojemu filmu. Oni nisu, a iskreno nemaju ni razloga biti, opsjednuti tim famoznim proljećem u Europi. I dalje se smatraju projektom u nastajanju i koliko god su se navikli na europski nogomet četvrtkom, preživjeti će i bez uspjeha kod Seville.

Neće  tamo otići s bijelom zastavom, to je sigurno, ali za njih je u ovome trenutku još važnije ono što su predstavili i najavili na poluvremenu utakmice sa Standardom – završni izgled projekta klupskog kampa na Rujevici. Na Kantridi se zaista pokušavaju izgraditi kao pravi klub na svim poljima i svim razinama. Nogometno, mora se reći, rade fantastičan posao, jer u njihovoj igri vidi se trenerska ruka, vidi se talent i kvaliteta. I van samog terena, to je valjda svima jasno, napreduju iz dana u dan…

Pogledajte samo gdje su došli. Njihovog se igrača veže uz najveće europske klubove, a iduća dva tjedna u svim razgovorima o Europskog ligi pričat će se o njima – oni su klub koji prijeti aktualnome pobjedniku ovoga natjecanja. To je velika stvar i već na tome treba im čestitati.