Huligani spasili Italiju

Teško je pisati i razmišljati o nogometu kada skupina huligana sve zasjeni. Italija je bila na koljenima i Hrvatska je mogla nastaviti svoj stopostotni niz, ali oni koji sebe vole nazivati "navijačima" to nisu dopustili i silno su pomogli domaćinu.

A sve je sugeriralo da bi Italija mogla doživjeti reprizu iz Palerma.

Remi Hrvatske i Italije u sjeni pobješnjelih navijača

Domaćin je doduše poveo 1:0 na tipičan talijanski način. Iz prvog i jedinog udarca u okvir naših vrata u prvih 45. minuta zabili su Vatrenima prvi pogodak u ovim kvalifikacijama. Ali tu prednost nisu dugo držali. Perišić je matirao Gigija Buffona 4. minute poslije uz veliku pomoć talijanskog kapetana. Već tada je susret bio prvi put prekinut.

U prekomjernom slavlju izjednačenja hrvatski su navijači bakljadom prisilili suca Kuipersa da zaustavi igru. Tu su naši izgubili ritam igre, a dodatno je njihovo samopouzdanje uzdrmala ozljeda Luke Modrića. Zamijenio ga je Mateo Kovačić. I dok smo ponovno posložili svoju igru stigao je kraj prvoga dijela.

Hrvatska je sjajno izgledala u nastavku. Italija je bila stjerana u kut i gotovo je bilo pitanje vremena kada ćemo povesti. Ali to se izgleda nije uklapalo u planove skupine huligana koji su u 71. minuti započeli bakljadu zbog koje se Hrvatska crveni od srama.

Kovač: Mene je sram ovakvih navijača

Punih 11 minuta potrajao je prekid, s tim da je Kuipers  povukao momčadi s terena. Talijani su otišli u tunel, a naši nisu željeli u strahu da Nizozemac u potpunosti ne prekine susret. Pokušavao je Niko Kovač s molbama navijačima, ali ništa nije pomoglo. A onda su stigli specijalci. Kada su oni ispraznili jedan dio tribina, nekolicinu uhitili i odveli s tribina sve se smirilo. Kuipers je nastavio susret. I to je najbolje što se moglo dogoditi Vatrenima.

Beusan: Sudac je mogao trajno prekinuti utakmicu

Gubitka susreta za zelenim stolom neće biti. Kao što više u nastavku nije bilo ni prave igre Hrvatske. Njihove misli bile su negdje na drugoj strani. Italija je to probala iskoristiti u završnici, ali nije uspjela. Ostalo je poštenih i pravednih 1:1. Nakon svega jasno je da HNS čeka velika i teška kazna. Možda čak i igranje pred praznim tribinama.

Hrvatska je tako još jedanput osramoćena pred cijelim svijetom. I nitko se više ne može veseliti nizu bez poraza nakon 4. kola kvalifikacija, već mora skrivati pogled pred domaćinom i bježati od srama na sporedna vrata. A Vatreni od Poljske i EP-a nisu imali veću podršku na gostovanju. I Italiju na dlanu. Statistika to najbolje pokazuje - 60 posto posjeda lopte, to nemamo niti kada smo domaćini, uputili smo čak 14 udaraca prema talijanskim vratima, od toga je sedam bilo u okvir vrata. Domaćin je samo dvaput našao put do našeg okvira.

A sve je to uzalud. Sutra nitko neće pričati o sjajnoj izvedbi Kovačića, slavljeniku Oliću (100-ti nastup za Vatrene) ili Perišiću koji je zabio i imao priliku utakmice u 85. Sve je to palo u sjenu, šačice huligana. Njima ništa nije sveto. Pa čak ni hrvatska nacionalna reprezentacija. Tužno je sve to.