Marcel Hirscher priča za sebe

Ivica Kostelić nije dobro počeo sedamnaestu sezonu u Svjetskom kupu. Kao ni prije šesnaest godina kada je prvi put bio u Söldenu, nije ušao u drugu vožnju. U 331. nastupu među svjetskom elitom zaostao je za deset godina mlađim Marcelom Hirscherom ogromnih 5,78. U samo jednoj vožnji.

Iako je veleslalom oduvijek bio Ivičina najmanje dobra disciplina ovoga puta zaostatak je bio zaista zabrinjavajući, no i sam nam je priznao da na treninzima nije bio konkurentan čak ni u okvirima naše reprezentacije pa je teško bilo očekivati nešto više među svjetskom elitom.

Osim Kostelića, na Rettenbach glečeru bio je u svom osmom nastupu u Svjetskom kupu Filip Zubčić i odustao već na osmim vratima. Visoka startna pozicija, 68., primorala ga je na riskantnu vožnju, ostao je na gornjoj skiji i tu je bio kraj nadanjima za ulazak u drugu vožnju.

Najbolje su 48. sezonu Svjetskog skijaškog kupa očekivano otvorile velike reprezentacije. Pobjedu su podijelile Amerikanka Shiffrin i Austrijanka Fenninger, a razlog za zadovoljstvo domaćina su i treća Brem te četvrtoplasirana Zettel.
 
No, Marcel Hirscher je ipak priča za sebe. Prepun snage nakon ljeta provedenog penjanjem po planinama, bicikliranjem i kajakarenjem te plivanjem sa morskim psima u toplijim krajevima, pršti od snage i spreman se upisati u anale skijanja. Pobjedom s prednošću većom od sekunde i pol krenuo je u lov na četvrti veliki globus u nizu što još nikome nikad u gotovo pedesetogodišnjoj povijesti ovoga natjecanja nije uspjelo. Najviše ukupnih pobjeda(5), ali ne u nizu ima Marc Girardelli. Drugi u Söldenu bio je Nijemac Fritz Dopfer, treći Alexis Pinturault. Austrijska skijaška legenda, 36-ogodišnji Benjamin Raich bio je četvrti. Mr. Giant Slalom Ted Ligety u prvoj vožnji drugi, no u drugoj je napravio veliku pogrešku i završio deseti.

U našoj A reprezentaciji ove su sezone Ivica Kostelić, Natko Zrnčić Dim, Filip Zubčić i Istok Rodeš, dok se kroz B tim do svjetske elite pokušava nakon mononukleoze probiti Andreja Komšić. Direktor Vedran Pavlek najavljuje za nekoliko sezona u društvu najboljih naše mlade skijašice i skijaše koji trenutačno ostvaruju vrlo dobre rezultate u natjecanjima niže kategorije.

Svjetski kup nastavlja se sredinom studenog slalomom za skijašice i skijaše u finskom Leviju.

Iako se spominje mogućnost bankrota žičara u austrijskoj bazi CRO SKI teama Innerekremsu, globalna skijaška industrija je zadovoljna početkom nove sezone. Snijeg u velikim količinama pao je vrlo rano ove godine, gospodarska je situacija znatno bolja nego kod nas, a u velikim reprezentacijama se svakodnevno uz aktualne zvijezde pojavljuju i novi magneti za skijaše rekreativce spremne za ulaganje u nove skije, opremu, ski karte i poprilično skupe smještajne kapacitete skijališta diljem svijeta.