3,2,1, hop hop hop kreni

Sredinom devedesetih godina prošloga stoljeća sezona Svjetskog skijaškog kupa prvi puta počela je na austrijskom Rettenbach glečeru ponad Söldena, tirolskog gradića na krajnjem zapadu Austrije da bi se od nulte godine novog milenija kontinuirano ovdje okupljali najbolji skijaši i skijašice svijeta.

Krajem listopada veleslalomima počinje petomjesečna utrka za bodovima u tom prestižnom natjecanju. Janica i Ivica prvi su puta ovdje bili prije šesnaest sezona kao tinejdžeri, on još uvijek skija, no nije daleko od staza otišla ni ona.

Skijaška kraljica ogromna je moralna podrška bratu, ali i u taktičkom smislu glavnom treneru tati Anti. U tih njihovih 16 godina prošlo je jako puno skijaša i skijašica i kako sama Janica kaže, sada je tu puno novih klinaca i klinki, ali drži se još i njihova stara garda. Od aktivnog skijanja oprostila se Marlies Schild i Maria Höfl Risch, ali vidjet ćemo povratak Lindsey Vonn.

Uz Tinu Maze koja najavljuje nakon ove, sezonu pauze, Mikaelu Shiffrin i naravno Anu Fenninger te mnoge druge, dobra je utrka, ali i sezona zajamčena.

Kod skijaša ističe se trojac Hirscher, Ligety, Pinturault. Marcel nakon aktivnog ljeta punog bicikliranja, kajaka, penjanja po stijenama, ali i plivanja s morskim psima puca od snage i kreće po ono što još nikome nije uspjelo. Četvrto uzastopno osvajanje velikog kristalnog globusa. Mr. veleslalom Ted u svom Söldenu - europska je to baza US Ski Teama - a Alexis prema informacijama s treninga s novim proizvođačem skija nikad brži. Nažalost nema velikog Norvežanina Aksela Lunda Svindala koji se samo nekoliko dana prije početka sezone ozlijedio haklajući nogomet, a ni Felix Neureuther neće biti ovdje zbog bolova u leđima.

Ivica je srećom još uvijek tu, doduše možda ovoga puta neće na prvoj utrci toliko tipično za njega moći biti potpuno fokusiran na samu utrku, no ima i dobar razlog. Svakoga se časa očekuje dolazak na svijet najmlađeg Kostelića. S obzirom na to da je i supruga Elin svojedobno bila islandska skijašica tko zna što nas očekuje za petnaestak godina na skijaškim stazama. Sadašnjost je pak uz Ivicu, mladi Filip Zubčić, odličan na treninzima, a je li već dorastao najboljima vidjet ćemo.

Predstavnice u Söldenu nećemo imati, Andreja Komšić još uvijek nije potpuno oporavljena, a ostale reprezentativke još uvijek su premlade za najviši rang natjecanja. Vjerujemo da ćemo ih u ovoj sezoni vidjeti barem u Vailu i Beaver Creeku na Svjetskom prvenstvu u veljači 2015.

Što se pak tiče samog Söldena, ne sjećam se u svojih desetak godina dolazaka na otvaranje sezone da je ikada snijega bilo više. Ne sjećaju se ni oni iskusniji. Iako se natjecanja održavaju na čak 3000 m nadmorske visine, vrijedni Austrijanci su zapuhe od preko 3 m novonapadalog snijega stavili pod kontrolu i direktori muškog i ženskog FIS natjecanja Markus Waldner i Atle Skaardal dali su zeleno svijetlo za početak 48. sezone Svjetskog skijaškog kupa koji i ove zime možete pratiti na svim platformama HRT-a.

Veleslalom iz Söldena pratite na Drugom programu HTV-a i HR-a.