Bravo Rijeka, Dinamo potopljen

Trebala je ovo biti priča iz Salzburga gdje sam uživo pratio još jedan, ne znam više koji, europski potop Dinama. Ali, ne mogu zaobići sjajnu Rijeku koja je pokazala nešto što Dinamo godinama nema.

Ne samo Andreja Kramarića, jer ni on sinoć vjerojatno  ne bi mogao pomoći svom bivšem klubu, nego srce i pravi pobjednički mentalitet. Naime, teško da će me netko uvjeriti da je Red Bull Salzburg bolja momčad od Feyenoorda, kao i da Rijeka ima kvalitetnije igrače od Dinama.

Rijeka ima i sjajne navijače koji je nose, imaju odlično ukomponiranu momčad, ima trenera Keka i zato su očekivano stigli do zaslužene nagrade – prve pobjede u Europskoj ligi. Bravo!

Istovremeno, Dinamo je već tradicionalno potonuo u zemlji gdje su najbolji nogometaši i treneri godinama bili Hrvati, čak 18 ih je u povijesti igralo u Salzburgu, od čega su desetorica stigla iz Dinama. Austrija nikad nije bila nogometna velesila, ali Dinamo je redovito, pa i ovoga puta, posrnuo kod Austrijanaca koji više nemaju u momčadi Hrvate, ali imaju Brazilce, Slovence, Mađare, Belgijance i ponekog domaćeg dečka.

Slično kao i Dinamo, samo ovi Red Bullovi su izgleda bolji, tako da se u 52. minuti utakmice, kod 4:0 za Salzburg, činilo da Modrima prijeti teži poraz nego od Reala u Ligi prvaka. I da nije bilo Eduardovih obrana u završnici vjerojatno bi se to i dogodilo, a pogoci Ademija i Henriqueza su na kraju ipak malo ublažili priču. Istina, da je Soudani u 18. minuti iskoristio stopostotnu priliku i izjednačio na 1:1, tko zna što bi bilo, ali to se Dinamu obično ne događa, a ni Soudani nije Kramarić.

Naravno, nije baš sve izgubljeno ni potonulo, Dinamo će imati priliku uzvratiti Salzburgu već 6. studenoga u Maksimiru, iako će  objektivno za prolazak skupine trebati pobjede u sve tri preostale utakmice. Nije nemoguće, ali s igrom kakva je bila  u Salzburgu je vrlo upitno!

A proljeće u Europi modri čekaju 44 godine. Posljednji hrvatski klub koji ga je dočekao bio je, ako ste slučajno zaboravili, nažalost ugasli Varteks. Sljedeća bi mogla biti Rijeka, zašto ne! A, možda će se i Dinamu posrećiti jednog dana...  Mnogi su navijači, pa i novinari, od djece postali djedovi čekajući taj dan.