Kokice smrznute na -13, Lokomotiva očekivano zapela kod Györa

U vikendu iza nas počela je 21. sezona rukometne Lige prvakinja. Osim Njemačke jedino još Hrvatska ima dvije ekipe među najboljih 16. Lokomotiva se kao prvak Hrvatske izravno plasirala u grupnu fazu. Podravka je bila najbolja na kvalifikacijskom  turniru u Kragujevcu. Drugi je to put da Hrvatska ima dvije ekipe u Ligi prvakinja. U sezoni 1996./1997. osim Podravke boje hrvatskog ženskog klupskog rukometa branile su i rukometašice Graničara iz Đurđevca.

Imamo dvije ekipe u Ligi prvakinja. Znači li to da naš ženski klupski rukomet ide naprijed? Teško to možemo zaključiti. Jedno je sudjelovati u nekom natjecanju, a nešto sasvim drugo imati izglede za ostvarivanje kakvog-takvog rezultata. Tri od četiri ekipe iz skupine prolaze u drugu grupnu fazu. Izgledi Podravke su uistinu minimalne. Znali smo da su Budućnost i Vardar svijet za sebe. Gajili smo nadu da bi protiv Thüringera Koprivničanke mogle osvojiti bodove. Prva utakmica u Nordhausenu pokazala je da su Njemice na višoj razini. Kokice su smrznute na -13. U klub su se vratile Miranda Tatari i Kristina Elez. Nedovoljno za Ligu prvakinja. Ostale igračice nisu na toj razini. Naravno, financije sve diktiraju. Pojačanja su nužna, lako bi se moglo dogoditi da europska sezona završi bez bodova. Podravka ima ime u rukometnom svijetu i teško mogu prihvatiti onu Coubertinovu da je važno sudjelovati.

Prvi put u Ligi prvakinji nastupa Lokomotiva, pozitivne promjene dogodile su se u klubu. Trener Irfan Smajlagić u klub je stigao prije sedam mjeseci, u kratkom je vremenu posložio ekipu. Ciljana pojačanja te red i rad vrlo brzo su se isplatili. Osvojena je dvostruka kruna. Izgledi Lokomotive za prolazak skupine u Ligi prvakinja znatno su veći nego kod Podravke. Prvo, Zagrepčanke u skupini imaju samo jednog top protivnika, to je aktualni europski prvak - Györ. Odmah u prvom kolu Lokomotiva je morala put Mađarske. Poraz od 32:23 ne zvuči lijepo. No, u većem dijelu utakmice Zagrepčanke uopće nisu izgledale loše. Određeni periodi igre nude optimizam za nastavak sezone. Već u nedjelju u Zagreb stiže Viborg. Dankinje predvođene bivšom igračicom Podravke - Sanjom Damnjanović, jaka su ekipa. No, mislim da se Lokomotiva može “pohrvati“ s njima. U skupini C je i Sävehof, ekipa lošija od Viborga. Hrvatski prvak može u borbu ne samo za treće, nego čak i za drugo mjesto.

Niz godina Podravka nije imala konkurenciju u hrvatskome ženskom rukometu. Lokomotiva se digla, kada bi se Podravka vratila na barem približnu razinu na kojoj je nekada bila - to bi tek onda bilo ono pravo. Od pravog rivaliteta Lokomotive i Podravke najviše koristi ima reprezentacija. Čak deset igračica Hrvatske je iz ova dva kluba. Formula je jasna. Kvalitetna Lokomotiva + kvalitetna Podravka = Hrvatska se bori za medalju na skorašnjem Europskom prvenstvu.