Rapsodija u Osijeku

Nakon tri odigrane utakmice u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo hrvatska nogometna reprezentacija ima devet osvojenih bodova. Bolje, naravno, nije moglo, posebno nakon sinoćnje utakmice u Osijeku.

Uspjeh u Sofiji podosta je podijelio razmišljanja, od onih koji su veličali tu pobjedu, do onih koji su je ipak malo previše omalovažavali, jer kao što nam pokazuju rezultati u drugim skupinama, teško je danas bilo gdje unaprijed upisati osvajanje sva tri boda. Stoga je ovih šest komada u mreži Azerbajdžana još vrijednije.

Protivnik nije bila momčad iz europskog vrha, pa ni blizu njega, ali svejedno u cijeloj priči daleko je važnije kako je Hrvatska izgledala. A izgledala je zaista moćno, od prvog trenutka.

Kao i protiv Bugarske presing je igran na najvišoj mogućoj razini, a igra u nešto drugačijem sustavu još je dodatno otvorila mogućnosti našim reprezentativcima. Igranje s četvoricom veznih igrača, koji su složeni u tzv. romb, možda bi moglo postati i standardno taktičko naličje naše reprezentacije.

Izbornik Kovač je planirao igru u 4-2-3-1 raspored, ali tu je pitanje koliko mi pravih brzih krilnih igrača imamo. U jučerašnjem slučaju, kada spojite Modrića, Rakitića i Kovačića, kasnije Perišića, uz vrijednog Brozovića, to je kombinacija koja vam garantira gospodarenje terenom i protiv daleko jačih protivnika. Takav raspored odgovara i ostatku momčadi, jer bočne pozicije su slobodne za dolaske, u ovome slučaju, Srne i Pranjića, a kombinacija dva napadača poput Mandžukića i Kramarića izgleda doista sjajno.

Nakon ovakve efikasne pobjede lakše je i našemu izborniku. Niko Kovač tijekom ove akcije izgubio je jednog igrača, ali možda dobio pravu igru. Momčad mu se napunila samopouzdanjem, jer ne zaboravite, Hrvatska još nije primila pogodak. Idući je izazov gostovanje u Milanu 16. studenoga. Takav protivnik, uz ovako raspoloženju Hrvatsku jamči jednu pravu nogometnu poslasticu.

Jedva čekamo...