Ude srebrni na konju s hvataljkama

Hrvatski gimnastičar Filip Ude osvojio je srebrnu medalju u vježbi na konju s hvataljkama, na 45. Svjetskom prvenstvu u kineskom Nanningu naš srebrni olimpijac oduševio je u finalu i s ocjenom 15.783 donio Hrvatskoj jedinu veliku medalju koja je nedostajala.

Ude: Sada imam sve srebrne medalje, krećem po zlatnu kolekciju!

Svoju srebrnu kolekciju nakon olimpijskog srebra u Pekingu 2008., te europskog u Lausanni iste godine upotpunio je i svjetskim.

Bolji je bio samo aktualni olimpijski pobjednik, te trostruki svjetski prvak i šesterostruki europski zlatnik, Mađar Kristzian Berki sa 16.033 bodova, dok je brončani Francuz Cyril Tommasone sa 15.600.

Prvi put Hrvatska je imala dvojicu finalista na Svjetskom prvenstvu. Robert Seligman u svom četvrtom nastupu u svjetskom finalu bio je najbolji do sada, peti sa 15.400. Ranije je bio osmi u Aarhusu 2006., sedmi u Londonu 2009. i šesti prošle godine u Antwerpenu.

Presretan sam. Sada imam sve medalje, olimpijsko, svjetsko i europsko srebro. Mogu mirno krenuti po zlatnu kolekciju. Kad sam raširio ruke pred konjem, nestala je sva trema. Vratio mi se osjećaj iz Pekinga. Isplatilo se krvavo trenirati ovo ljeto. Isplatilo se ne odustati od kvalifikacija nakon što sam se teško razbolio. Eto, od skoro nenastupanja došao sam do medalje. Berki je zaslužio zlato, on je ipak veliko ime. On je bio bolji od mene, ja od ostalih i poredak je realan, rekao je Ude nakon finala.

Seligman je samo dan prije finala završio u bolnici na infuziji i injekcijama zbog želučane viroze, njegov nastup je bio upitan, no na kraju je zauzeo peto mjesto.

U nedjelju od 9.20 po hrvatskom vremenu u lov na medalju će naš Marijo Možnik na preči.