Kako to radi Angelo Vercesi???

Pobjedom protiv Argentine na otvaranju Svjetskog prvenstva, Hrvatska je na najbolji mogući način otvorila vrata drugog kruga.

Uslijedio je poraz od domaćina Italije, no takav scenarij otprilike smo očekivali. Dominikanska republika, mnogi bi rekli utakmica u kojoj su suci odigrali barem jedan set, naravno ne za nas,  no takav način u sportu nije vrijedan niti jednog slova, pa ćemo tu stati.

Nakon dana odmora utakmica protiv najslabije reprezentacije Tunisa, koji još nije osvojio nijedan set u povijesti na Svjetskim prvenstvima, idealna je za "baciti" na teren drugu postavu. Angelo Vercesi od prve postave odlučio se jedino za Miju Jerkov i to samo za prvi set. Ostalo su Samanta Fabris, Karla Klarić, Jelena Alajbeg, Antonija Kaleb, Bernarda Ćutuk, Bernarda Brčić i Marija Ušić morale odraditi same.

Nakon dobivenog prvog seta, Vercesi je baš kao i svi u dvorani vidio da će drugi  otići Tunižankama, prvi  u povijesti. Naravno, mogao je napraviti izmjene, ali nije. Čekao je, dao priliku djevojkama da same poprave situaciju, da vjeruju u sebe i po tko zna koji put uspio! Samopouzdanje se vratilo, baš kao i svi setovi  za nas do kraja utakmice.

Odmah postavljam pitanje koji bi izbornik danas na ovako velikom natjecanju napravio tako nešto, ne zbog sebe, ne zbog utakmice, nego zbog tih djevojaka kojima vjera i povjerenje izbornika  u tom trenutku znače sve na svijetu?

Tunis je pak protiv Hrvatske osvojio prvi set u povijesti, a Vercesijeve izabranice  nakon tog susreta postale su sigurni putnici u 2. krug.

Utakmica s Njemačkom odlučivala je samo o poretku u skupini, ali bilo bi dobro uzeti možda još koji bod, mahom su u najavama govorile naše odbojkašice. Ona vjera i samopouzdanje od maloprije tu je došla na naplatu. Vraćale su se naše odbojkašice ne jednom, izjednačavale vodstvo Njemica i onda u igri živaca 5. seta uspjele pobijediti viceprvakinje Europe prvi put na Svjetskim prvenstvima! Na kraju 3. mjesto u skupini, ispred Njemačke. Eto tako to radi naš izbornik!!!

Iz naše skupine Dominikanska republika i Italija natjecanje nastavljaju u Bariju, a Hrvatska i Njemačka u Trstu protiv četiri najbolje reprezentacije iz skupine D, jakog Japana, Kine, Azerbajdžana i Belgije. Neće biti lako, no naše odbojkašice mogu protiv svih, dokazale su to već puno puta.

Sretno!