Sada sam veći optimist nego prije

Nakon ovog turnira u Zadru i nakon treninga koje smo prošli, još sam veći optimist nego što sam bio prije. Osjeća se da su momci željni trofeja, fokusirani na treninge. Odlična je radna atmosfera. Za mene je ključno da podignem svoje stanje, svoju igru. To je ono na što mogu utjecati. Ako se sve kockice poslože, sve će biti kako bi trebalo biti, izjavio je kapetan Cedevite Roko Leni Ukić govoreći o mogućnostima hrvatskog prvaka u novoj sezoni u kojoj će Cedevita biti jedini hrvatski predstavnik u Euroligi.

Dva dana uoči službenog početka nove sezone i novog obračuna s Cibonom za Kup Dražena Petrovića, košarkaši Cedevite imali su dan otvorenih vrata za medije, što su kao euroligaška momčad bili obvezni učiniti.

Jedan od najtraženijih bio je onaj od kojeg se u novoj sezoni i najviše očekuje. Roko Ukić je nakon deset godina opet u dresu jednog hrvatskog kluba, a nakon dvogodišnjeg boravka u Panathinaikosu kao najveću promjenu na koju se još privikava vidi sustav igre na kojem inzistira Jasmin Repeša.

Gotovo dvije godine sam igrao u drugačijem sustavu, s iskusnim igračima, u pedeset posto sporijem ritmu, puno neagresivnijem i s drugačijom ulogom u momčadi. Koliko će mi trebati, hoće li to biti tjedan ili mjesec dana, da se vratim načinu košarke kakvu sam igrao prije, to ne znam. Bit ću maksimalno pozitivan, truditi se. Važno je pozitivno razmišljati, čak i onda kad me neće ići, ali sigurno će s vremenom sve sjesti na svoje mjesto. Meni ovakva, brža košarka više odgovara, istaknuo je Ukić.

Ukićev veliki prijatelj Marko Tomas, koji je 25. listopada 2013. na utakmici s Cibonom zaradio rupturu Ahilove tetive, gotovo godinu dana poslije još uvijek čeka povratničku utakmicu.

Već sam pet, šest mjeseci u treningu, ali ne toliko s loptom. Odrađivao sam bazične, dosadne treninge, gdje treba paziti na svaki detalj i uspostaviti ravnotežu tijela, tako da mi je već dosta toga. Jedva čekam kad ću zaigrati, izjavio je Tomas.

S obzirom na jednogodišnje izbivanje, u Cedeviti bi i Tomasa mogli smatrati pojačanjem za sljedeću sezonu: Sigurno mogu pomoći ekipi. Ne znam koliko će mi trebati vremena da prebrodim taj osjećaj nelagode zbog dugog izbivanja s parketa, ali iz utakmice u utakmicu sigurno će mi biti lakše. Neću srljati kao proteklih godina, sigurno ću čekati pravi trenutak za povratak na parket.

Marko Tomas u pravom izdanju može biti velika pomoć u euroligaškim okršajima: Treba zaboraviti priču o budžetima i ne treba o njima govoriti, ako se izgubi od Maccabija, CSKA ili Unicaje. Ne igra novac, a ima tu i dosta lažnih vrijednosti. Možemo se "potući" za ulazak u drugu fazu Eurolige. Naravno, mora se poklopiti dobra igra, ali svoju priliku imamo.

Cedevita će u subotu pokušati Ciboni preoteti Kup Dražena Petrovića. U novu sezonu regionalne lige Cedevita će krenuti 4. listopada gostovanjem kod Krke u Novom Mestu, a prvu euroligašku utakmicu momčad pod vodstvom Jasmina Repeše odigrat će 16. listopada kad u Zagrebu gostuje španjolska Unicaja.