Hrvatskim odbojkašicama bod protiv Dominikanske Republike

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija doživjela je drugi poraz na Svjetskom prvenstvu u Italiji. U trećem kolu skupine A Hrvatska je propustila prirediti veliki preokret protiv Dominikanske Republike te je na kraju izgubila s 3:2 (25:22, 25:13, 22:25, 24:26, 19:17).

Pad nakon dobrog početka

Hrvatska je dobro otvorila utakmicu i vodila najvećim dijelom prvog seta. No, baš kao što im se to dogodilo i protiv Italije, izabranice Angela Vercesija loše su odigrale završnicu. Dominikanska Republika prvi put povela je s 19:18 i to vodstvo nije ispustila do kraja seta.

U drugoj dionici odlučujuća je bila serija Dominikanki između dva tehnička odmora. Previše pogrešaka u prijemu servisa i teško zaustavljiva Gina Mambru bili su zaslužni što je Dominikanska Republika u završnicu drugog seta ušla s uvjerljivih 16:8. Do kraja seta Dominikanke su tu prednost i povećale, a hrvatske odbojkašice u tim su trenucima djelovale prilično konfuzno i nemoćno.

Preokret Hrvatske

Sve je ukazivalo na uvjerljivu pobjedu Dominikanki, kad su se u trećem setu raspucale Mia Jerkov, Sanja Popović i Maja Poljak. Naravno, preduvjet je bio da hrvatske odbojkašice poprave prijem servisa i time olakšaju posao tehničarki Ani Grbac. U uzbudljivoj završnici seta, u kojem je nekoliko sudačkih odluka u dvojbenim situacijama otišlo na stranu Dominikanki, hrvatske odbojkašice su zadržale prednost i ostale u utakmici.

U četvrtom setu proradio je hrvatski blok, ali kad je u završnici izbornik Vercesi zaradio crveni karton, a zahvaljujući tome Dominikanska Republika povela s 22:19, činilo se da povratka za hrvatske odbojkašice više nema. Imale su Dominikanke i dvije meč-lopte (24:22), ali do 25. boda nisu stigle. Serijom od tri boda hrvatske odbojkašice zaradile su barem jedan bod iz ove utakmice i u petom setu krenule po još jedan.

Drama u petom setu

Nažalost, hrvatske su odbojkašice ostale bez njega, iako su nadoknadile veliki početni zaostatak (1:6), spasile još tri meč-lopte (14:13, 15:14, 16:15) te stigle na bod do pobjede kad su povele sa 17:16. No, Dominikanke su nizom od tri boda ipak uspjele stići do pobjede, baš kao što su to učinile protiv Njemačke u prvom kolu.

Poljak s 18 osvojenih bodova i Jerkov sa 16 bile su najučinkovitije u hrvatskoj reprezentaciji, a kod pobjednica s 25 boda uvjerljivo najbolja bila je Mambru.

U druga dva susreta u našoj skupini Njemačka je s 3:0 bila bolja od Tunisa, kao i Italija protiv Argentine.

U petak je na Svjetskom prvenstvu slobodan dan, a u subotu će pred hrvatskim odbojkašicama biti imperativ pobjede. U dvoboju koji će započeti u 10.30 suparnice Hrvatskoj bit će Tunižanke, koje u prva tri kola nisu uspjele osvojiti nijedan set. Ta bi pobjeda, u tri ili četiri seta, Hrvatskoj osigurala plasman u drugi krug.

Ljestvica:

1. Njemačka 3 2 1 8 3 7
2. Dom. Republika 3 3 0 9 4 7
3. Italija 2 2 0 6 0 6
4. HRVATSKA 3 1 2 5 7 4
5. Argentina 2 0 2 1 6 0
6. Tunis 3 0 3 0 9 0