Fantela: A sada po olimpijsku medalju!

Ostvarili smo zadane ciljeve, osvojili smo svjetsko srebro i ostvarili olimpijsku normu, a sada se možemo pripremati u miru za najveći cilj - olimpijsku medalju, izjavio je na konferenciji za novinare Šime Fantela, koji je s Igorom Marenićem na Svjetskom prvenstvu u Santaderu osvojio srebro u klasi 470.

Hrvatska je uz srebro Marenića i Fantele u Španjolskoj osvojila i srebro Ivana Kljakovića Gašpića u klasi Finn te se hrvatsko jedrenje prvi put s jednog SP-a vraća s čak dvije medalje.

Ovo je bilo najnapornije natjecanje u mojoj karijeri, sve se odužilo jer nije bilo vjetra, a nije se iskazao ni regatni odbor. Srećom, bili smo psihički i fizički spremni, ostvarili smo cilj i sada se možemo posvetiti Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru i povijesnoj, prvoj hrvatskoj jedriličarskoj olimpijskoj medalji, naglasio je Fantela, koji s Marenićem u klasi 470 ima čak deset medalja s velikih sportskih natjecanja.

Da u Hrvatskoj postoje uvjeti za jedriličarski sport kao u Velikoj Britaniji ili Australiji, zbroj medalja bi bio i veći. Na povratku iz Španjolske pokvario nam se kombi s našom opremom, popravak će trajati barem deset dana, a moramo poslati i nekoga po opremu da možemo trenirati. Dovoljno je reći da taj kombi koristimo od samih početaka prije 12 godina, a prešli smo s njime oko 400.000 kilometara, pa eto, svjetski doprvaci sada traže i kombi, slikovito je opisao skromni Fantela uvjete s kojima se suočavaju vrhunski hrvatski jedriličari.

Iznimne rezultate hrvatskih jedriličara pohvalio je i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša: Proračun Britanskog jedriličarskoj saveza iznosi čak 21 milijun funti, a to je dvostruki proračun HOO-a. Ponosan sam na naše jedriličare i njihove iznimne rezultate i medalje koje postižu u konkurenciji puno bogatijih zemalja. Želim se pohvaliti da trenutno u našim razvojnim programima HOO-a imamo 16 jedriličara i tri trenera, a oni su jamstvo da će hrvatsko jedrenje i ova sjajna generacija imati dostojne nasljednike. Apsolutno sam uvjeren da ćemo na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru konačno doći do olimpijske jedriličarske medalje jer se sav taj napor, trud i težak rad naprosto mora u konačnici isplatiti.

Hrvatska jedriličarska reprezentacija osvojila je dvije medalje te ostvarila čak pet olimpijskih normi u klasama, a taj rezultat oduševio je i predsjednicu Hrvatskog jedriličarskog saveza Anku Mrak Taritaš: Ovo su trenuci ponosa za hrvatsko jedrenje te vjerujem da će konačno i naš sport dobiti tretman u medijima koje zaslužuje, po rezultatima i uloženom trudu. Vjerujem da je ova generacija naših jedriličara, koja već ima pet olimpijskih normi, a zasigurno će ih biti još, može ostvariti povijesnu medalju u Rio de Janeiru.

Tina Mihelić osvojila je šesto mjesto u klasi Laser Radial, ali i olimpijsku normu: Nisam baš previše očekivala jer je konkurencija u mojoj klasi najjača u ženskom jedrenju, no šesto mjesto je sjajan rezultat u vrlo teškim uvjetima. Sada se treba spremiti za Rio i idemo po krunu naših karijera - olimpijsku medalju.