Do svjetske medalje kroz 13 utakmica

Reprezentacije koje će se boriti za odličja na Svjetskom prvenstvu odbojkašica u Italiji morat će odigrati čak 13 utakmica, baš kao što je bio slučaj i s odbojkašima na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj.

Uoči SP-a: Burazer posljednja prekobrojna

U prvoj od tri grupne faze natjecanja odbojkašice će biti podijeljene u četiri skupine po šest reprezentacija. Hrvatska je u skupini A s Italijom, Njemačkom, Argentinom, Dominikanskom Republikom i Tunisom. Prijenose utakmica naših odbojkašica možete pratiti na našem Drugom programu. Prvi je dvoboj Hrvatske i Argentine u utorak od 10.30.

Način bodovanja je već nekoliko godina isti: za pobjede od 3:0 i 3:1 dobiva se po tri boda, za pobjedu 3:2 pobjednička reprezentacija dobiva dva, a poražena jedan bod.

Po četiri najbolje plasirane reprezentacije iz svake skupine prvoga kruga nastavit će natjecanje u drugom krugu, u kojem se spajanjem ekipa iz A i D te B i C grupe formiraju dvije skupine (E i F) po osam reprezentacija. U drugom krugu reprezentacije će odigrati još četiri utakmice, a prenose se bodovi iz prvog kruga osvojeni u mečevima s reprezentacijama koje su prošle u drugi krug.

Tri najbolje plasirane reprezentacije iz skupina E i F nastavit će natjecanje u skupinama G i H te tamo odigrati još dvije utakmice.

Dvije prvoplasirane reprezentacije iz trećeg kruga igrat će u polufinalu (G1-H2, H1-G2).

Utakmice prvoga kruga (23. do 28. rujna) igraju se u Bariju, Trstu, Rimu i Veroni. U drugom krugu (1. do 5. listopada) domaćini su Trst, Bari, Verona i Modena, a utakmice trećeg kruga (8. do 10. listopada) i završnice (11. i 12. listopada) bit će igrane u Milanu.

Reprezentacije koje će se boriti za odličja odigrat će 13 utakmica na prvenstvu, a moguće je da neke reprezentacije odigraju čak tri međusobna dvoboja jer se u treći krug ne prenose bodovi i razdvajaju se samo pobjednici skupina iz drugoga kruga, a ostale dvije reprezentacije smještaju u skupine ždrijebom.

RASPORED UTAKMICA HRVATSKE U PRVOM KRUGU:

Skupina A (Rim):
23.9. HRVATSKA - Argentina (10.30)
24.9. HRVATSKA - Italija (20.00)
25.9. HRVATSKA - Dominikanska Republika (17.10)
27.9. HRVATSKA - Tunis (10.30)
28.9. HRVATSKA - Njemačka (17.10)

Skupina B (Trst): Brazil, Bugarska, Kanada, Kamerun, Srbija, Turska
Skupina C (Verona): Kazahstan, Meksiko, Nizozemska, Rusija, SAD, Tajland
Skupina D (Bari): Azerbajdžan, Belgija, Kina, Kuba, Japan, Portoriko