Čilić otputovao u Kinu po nove trofeje

Pobjednik US Opena Marin Čilić u ponedjeljak rano poslijepodne iz zagrebačke zračne luke otputovao je na kinesku turneju, gdje će na turnirima u Pekingu i Šangaju pokušati nastaviti pobjednički niz iz New Yorka, objavila je Hina.

Čilić je na put krenuo sam, bez pratnje, kako je to činio i toliko puta dosada u karijeri.

Okupit ćemo se u Pekingu. Kondicijski trener Slaven Hrvoj i menadžer Vincent Stavaux kreću s drugih lokacija, ali stižemo u Peking u razmaku od pola sata. Goran Ivanišević ima još neke obveze ovaj tjedan pa će nam se pridružiti u nedjelju, dan prije početka turnira, objasnio je pobjednik US Opena dok je sam gurao i vukao torbe po Plesu.

Osim što sada teško može napraviti više od par koraka, a da ga netko ne zaustavi i poželi se fotografirati s njime, u Čilićevim navikama i životu nije se puno toga promijenilo. Čak ga je na prijavi prtljage dočekala ista službenica koja mu je napravila registraciju kada je kretao na ljetnu američku turneju koju je trijumfalno završio u Flushing Meadowsu.

Doista? Onda mi možda opet donesete sreću, rekao je Čilić zahvaljujući na čestitkama. Dok je stavljao prtljagu na vagu, red djevojaka koje su se poželjele slikati s njim bivao je sve duži.

Čilić je svakom zahtjevu udovoljio bez imalo oklijevanja, a neke koji su se ustručavali prići mu, čak je morao i ohrabrivati. Ništa mi od ovoga nije problem. Zapravo me sve ovo čini sretnim, kad vidim koliko sam ljudi uspio usrećiti svojim igrama i pobjedama, objasnio je.

Letom preko Moskve pobjednik US Opena će u utorak ujutro po lokalnom vremenu stići u Peking gdje ga sljedećeg tjedna očekuje nastup na China Openu, turniru iz serije ATP 500 na kojem je dvaput bio vrlo blizu naslovu. Prije pet godina u finalu ga je zaustavio Novak Đoković, a 2011. bolji je bio Tomaš Berdych. Obojica su u jakoj konkurenciji i ove godine, a od Top 10 igrača u Pekingu bi trebali nastupiti još Rafael Nadal i Grigor Dimitrov.

U Kini sam se uvijek dobro osjećao. Odgovaraju mi tamošnji uvjeti. Već sam i ranije pokazivao da mogu igrati jako dobro, najavio je Čilić.

Nakon Pekinga, Čilić će od 5. do 12. listopada sudjelovati na osmom, pretposljednjem turniru iz Masters 1000 serije u Šangaju. Dani slavlja su za njim, od četvrtka je opet prionuo poslu.

Trebalo mi je malo vremena da se opet prisjetim što trebam raditi. Kao da nikad nisam bio sportaš, rekao je kroz smijeh opisujući prvi dolazak u teretanu nakon nekoliko dana bez treninga.

Kratkotrajani boravak u Hrvatskoj Marin je iskoristio i za posjet liječniku. Kod dr. Borića je provjerio stanje desne podlaktice u kojoj je s vremena na vrijeme znao osjetiti bol: Dr. Boriću je trebalo 45 sekundi da iz snimke koju sam napravio u New Yorku dijagnosticira problem. Radi se o manjoj oteklini na kosti, što je odlična vijest, jer nije u pitanju problem s mišićima ili vezivnim tkivom. Ovo se terapijama može izliječiti za desetak dana.

Uz nekoliko dana priprema i prilagodbe na uvjete u Olimpijskom teniskom centru u Pekingu, Čilić će biti jedan od glavnih favorita za naslov na China Openu. Bude li nastavio igrati kako je to činio u New Yorku, bit će ga jako teško zaustaviti. Nakon što je u vitrinu pospremio prvi Grand Slam trofej, vrijeme je za popunjavanje i drugih praznina. Trofej s turnira serije ATP 500 bio bi jako dobar početak.