Kljakoviću Gašpiću svjetsko srebro u Finnu!

Hrvatski jedriličar Ivan Kljaković Gašpić svjetski je viceprvak u teškom samcu Finnu!

Druga je to hrvatska medalja na Svjetskom prvenstvu olimpijskih klasa u Santanderu u Španjolskoj. U subotu su srebrno odličje osvojili i Šime Fantela i Igor Marenić u dvojcu 470. Uz dva srebra, što se nikad još u povijesti hrvatskog jedrenja nije dogodilo, naši su jedriličari ispunili i četiri olimpijske norme za Rio de Janeiro 2016.!

U finale posljednjeg dana SP-a Kljaković Gašpić je ušao fokusiran i odlučan. Imao je dobru bodovnu prednost, ali ne i nedostižnu. Taktički je odjedrio prvi dio finala, Francuz Jonatan Lobert i Britanac Edward Wright koji su bili na 13 i 14 bodova iza njega na trećem i četvrtom mjestu bili su na prve dvije oznake iza hrvatskog kormilara. U tom trenutku pala je odluka o promjeni taktike. Kljaković Gašpić odlučio je iskoristiti priliku i na drugom okretu zavjetrinske oznake preuzeo vodstvo. Prvo mjesto zadržao je do cilja i pobijedio u plovu za odličja. Nije mogao uzeti zlato, ali srebro i pobjeda u plovu za odličja više su nego savršen kraj prvenstva.

Dosta je bilo uspona i padova zadnjih nekoliko godina, s prošlogodišnjem možda malo teškim stanjem i eto zaista su se kockice posložile. Nakon duge godine treninga i odricanja ovo je prava nagrada. Stvarno sam sretan i ponosan na sebe što sam uspio ovako ovaj tjedan odraditi. Najlošiji plasman mi je bilo šesto mjesto što zaista govori koliko sam bio koncentriran. Eto, moram priznati da sam se danas na kraju svega i rasplakao, rekao je Kljaković Gašpić kojemu je to drugo svjetsko odličje. Osvojio je broncu prije pet godina.

Naslov svjetskog prvaka osvojio je Britanac Giles Scott, a brončani je Lobert.