Odbojkašice otputovale na SP

Najbolje hrvatske odbojkašice u nedjelju ujutro otputovale su iz Zagreba u Rim, gdje će u utorak (10.30, HTV 2) utakmicom protiv Argentine započeti svoj treći nastup na svjetskim prvenstvima.

Nakon posljednjeg pripremnog ogleda uoči SP-a protiv Amerikanki, Brazilac Angelo Vercesi, izbornik hrvatske reprezentacije odlučio je s konačnog popisa 14 putnica u Italiju izostaviti 26-godišnju korektoricu Maju Burazer.

Među igračicama koje putuju u Rim, pola ih je igralo na posljednjem Svjetskom prvenstvu 2010. u Japanu.  Danas 31-godišnja Maja Poljak i tada je bila kapetanica reprezentacije koja je osvojila 17. mjesto.

Uz sedam igračica koje su već osjetile što znači igrati na SP-u te sedam debitantica, ali s iskustvom s prošlogodišnje europske smotre najboljih gdje je Hrvatska izborila peto mjesto, realan cilj hrvatskih odbojkašica u Italiji je - izboriti drugi krug.

Bilo bi odlično proći prvu skupinu, a onda sve postaje moguće. U takvim turnirskim natjecanjima sve ovisi o danu, zdravlju, raspoloženju igračica. Često znaju ekipe, koje u početku nisu favoriti, bljesnuti i iznenaditi. Prije svega se nadam da ćemo Svjetsko prvenstvo početi i završiti zdrave, a onda tko zna. Sigurno možemo obećati da ćemo se truditi i predstaviti našu zemlju u najboljem svjetlu, rekla je Maja Poljak.

Italija i Njemačka slove za favorite u skupini u kojoj je Hrvatska, dok bi se za preostala dva mjesta trebala voditi borba između Hrvatske, Dominikanske Republike i Argentine.

Mi smo ekipa bez prevelikog iskustva na svjetskim natjecanjima, tako da moramo ući "na nož" u svaku utakmicu. Kao jedinog autsajdera vidim Tunis, ali ostale ekipe su za maksimalni respekt i sigurno neće biti nimalo lako, istaknula je Poljak.

Najiskusnija hrvatska igračica Mia Jerkov, unatoč subotnjem porazu od reprezentacije SAD-a, puna je optimizma pred početak Svjetskog prvenstva.

S obzirom na to kako smo odigrale, koliko smo riskirale i bile agresivne, mislim da možemo puno napraviti. Još neke stvari trebaju sjesti. U velikoj želji smo napravile previše pogrešaka, ali i to je sastavni dio naše igre. Pokazale smo da imamo snage za utakmice s najjačim reprezentacijama, a s ovakvim pristupom i ako nas zdravlje posluži, možemo puno napraviti na Svjetskom prvenstvu, rekla je primačica i pucačica Mia Jerkov, o čijem će učinku umnogome ovisiti kakav će rezultat Hrvatska ostvariti.

Izbornik Angelo Vercesi, koji sa svojim izabranicama vrlo emotivno proživljava svaki potez na terenu, vjeruje u snagu ove reprezentacije, ali i poziva na oprez.

Prvo moramo misliti samo na prvu utakmicu protiv Argentine. Želimo kroz pobjede podizati naše samopouzdanje. Naravno, svi želimo najbolje. Cilj uvijek postavljam najviše, a to je borba za medalje. Ne razmišljam samo o prolasku prve skupine. No, prvo nam je na pameti samo Argentina, a poslije ćemo razmišljati samo o sljedećoj utakmici s Italijom. Idemo korak po korak, rekao je Vercesi.

Sve hrvatske reprezentativke članice su inozemnih klubova, a najviše ih igra u Tuskoj i Italiji. Ana Grbac prva je tehničarka i mozak momčadi, najveći dio posla na prijemu servisa trebale bi odraditi Mia Jerkov i Senna Ušić Jogunica, od kojih se očekuje i velik napadački doprinos, u čemu bi, pak, glavnu riječ trebala imati najprobojnija hrvatska pucačica, 22-godišnja Samanta Fabris. Čvrstinu hrvatskog bloka trebale bi osigurati Maja Poljak i Ivana Miloš, a u obrani će posebno važan biti doprinos libera, pozicije na kojoj su se u pripremnom razdoblju izmjenjivale Marija Ušić i Nikolina Jelić.

Na pitanje za što su hrvatske odbojkašice spremne na Svjetskom prvenstvu odgovor ćemo dobiti već nakon nekoliko utakmica prvog kruga, no vrlo će znakovita biti premijera u Rimu, na kojoj će se Hrvatskoj u utorak u 10.30 suprotstaviti Argentina.

Utakmice hrvatskih odbojkašica u skupini A u Rimu moći ćete pratiti u izravnom prijenosu na Drugom programu HTV-a. 

HRVATSKA 

FIVB renking: 23.
Plasman na SP-u 2010.: 17. mjesto
Najbolji plasman na SP-u: 6. mjesto (1998.)

Sastav hrvatske reprezentacije:

1 - Senna Ušić Jogunica (14.5.1986.) - primačica/pucačica
2 - Ana Grbac (23.3.1988.) - tehničarka
4 - Nikolina Jelić (9.11.1991.) - libero
5 - Antonija Kaleb (2.4.1986.) - srednja blokerica
7 - Bernarda Ćutuk (22.12.1990.) - srednja blokerica
8 - Mia Jerkov (5.12.1982.) - primačica/pucačica
10 - Ivana Miloš (7.3.1986.) - srednja blokerica
11 - Sanja Popović (31.5.1984.) - korektorica
13 - Samanta Fabris (8.2.1992.) - korektorica
14 - Karla Klarić (5.9.1994.) - primačica/pucačica
15 - Bernarda Brčić (12.5.1991.) - tehničarka
17 - Jelena Alajbeg (1.10.1989.) - korektorica
18 - Maja Poljak (2.5.1983.) - srednja blokerica
21 - Marija Ušić (5.2.1992.) - libero

Izbornik: Angelo Vercesi