Fantela i Marenić viceprvaci svijeta!

Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su srebrnu medalju u klasi 470 na Svjetskom prvenstvu u jedrenju u Santanderu. To im je peta medalja sa SP-a nakon zlata 2009. i bronci od 2010. do 2012.
 
U plovu za medalje četiri su se posade borile za odličja: vodeći Australci Belcher i Ryan, drugi Fantela i Marenić, Grci Mantis i Kagialis s pet bodova više od hrvatske posade te Britanci Patience i Willis s 15 bodova viška.

Fantela i Marenić su taktički odradili start. Koncentrirali su se na Grke i Britance, međutim uskoro su ih "nagazili" Australci koji im u prvoj stranici u vjetar nisu dali disati pa su konkurenti za srebro i broncu malo pobjegli. No dobrom taktikom do cilja Fantela i Marenić su uspjeli sačuvati srebrno odličje. Svjetski prvaci su Australci, brončani su Grci.

Srebro je tu u kolekciji, dodali smo petu medalju, sretni smo, bio je težak tjedan i nemam što dodati. Naporno smo radili, sezona je bila duga i stvarno smo sretni, rekao je Fantela.

Cijeli tjedan je bio težak, počelo je s bonacama, trebalo je tu biti psihički jak, mislim da smo to dobro odradili. Zadnjih par dana je bilo vjetrovito, i to smo super odradili. Danas u plovu za odličja Australci su nas je skoro koštali drugog mjesta, centimetri su opet odlučivali, uspjeli smo zadržati srebro. Prezadovoljni smo, dodao je Marenić.

Zbog preslabog vjetra finaši u subotu nisu ništa odjedrili pa u nedjeljni plov za odličja s normom za Olimpijske igre u Riju 2016. ulazi Ivan Kljaković Gašpić. Britanac Giles Scott osigurao je zlato, a Kljaković Gašpić ima 13 bodova prednosti u odnosu na Francuza Jonatana Loberta na trećem mjestu i 14 u odnosu na Britanca Edwarda Wrighta na četvrtom.

Sutra je posljednji dan. Pobrinut ću se da se dobro odmorim, naspavam, da budem spreman. Situacija je u redu, ne vidim realno neku preveliku prijetnju, samo trebam mirno odjedriti regatu do kraja i to je to, rekao je Kljaković Gašpić, koji u osam plovova za Finn nijednom nije prošao ciljem lošije od šestog mjesta.

Pavle Kostov i Petar Cupać u 49er-u zauzeli su 21. mjesto. Nažalost nisu ispunili normu za Rio. Sljedeća prigoda je sljedeće godine na Svjetskom prvenstvu u Argentini.