Fantela i Marenić nadomak medalje

Hrvatski jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić nadomak su osvajanja pete svjetske medalje. Uoči subotnjeg plova za odličja na Svjetskom prvenstvu u Santanderu zauzimaju drugo mjesto u klasi 470 s potvrđenom normom za nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janieiru 2016.

Nakon devet jedrenja Fantela i Marenić nalaze se na drugom mjestu, s pet bodova prednosti u odnosu na treće Grke Panagiotisa Mantisa i Pavlosa Kaglialisa te 15 u odnosu na Britance Luka Patienca i Elliota Willisa na četvrtom mjestu. Australci Matthew Belcher i William Ryan nadomak su još jednog zlata, imaju 15 bodova prednosti u odnosu na našu posadu.

U petak su dvojci odjedrili tri plova, a Fantela/Marenić su bili peti, drugi i 21.

I danas smo stvarno odlično odjedrili, u trećem plovu smo malo lošije startali, poslije smo se držali Grka, konkurenata za borbu za medalje. Mislim da smo zaslužili, cijeli tjedan stvarno dobro jedrimo, bila bi šteta ne uzeti medalju, rekao je Marenić.

Fantela i Marenić imaju već četiri svjetske medalje. Bili su svjetski prvaci 2009., od 2010. do 2012. osvojili su tri bronce. S ovim plasmanom su također Hrvatskoj donijeli treću olimpijsku normu za Rio 2016. Podsjećamo, u Santanderu su hrvatski jedriličari već prethodnih dana ispunili olimpijske norme u Laseru i Laser Radialu.

Ivan Kljaković Gašpić
nakon osam jedrenja je drugi u klasi Finn. Vodeća četvorica polako se odvajaju bodovno od ostatka flote, no ovoj disciplini predstoje još dva plova u subotu uoči plova za odličja u nedjelju.

Milan Vujasinović nalazi se na 14. mjestu.

U 49er-u naša je posada daleko od ispunjenja olimpijske norme. Nakon 11 jedrenja Pavle Kostov i Petar Cupać su 16. U poretku nacija, koji se gleda za norme su 11., a deset nacija dobit će na ovom SP-u kartu za Rio.