Finale EURO-a 2020. na Wembleyu

Izvršni odbor Europske nogometne federacije odredio je 13 gradova domaćina koji će ugostiti Europsko prvenstvo 2020. Finale i oba polufinala tog revolucionarnog EURO-a bit će odigrani na stadionu Wembley u Londonu.

London i München bili su suparnici u posljednjem krugu glasovanja za domaćina finalne i polufinalnih utakmica, a Uefini dužnosnici odlučili su se za Wembley, stadion kapaciteta 90.652 gledatelja.

Engleska je posljednji put bila domaćin velikog nogometnog natjecanja 1996. kada je ugostila EURO na kojem je Hrvatska ispala u četvrtfinalu od kasnijeg pobjednika Njemačke.

Domaćini četvrtfinalnih utakmica bit će München, Sankt Peterburg, Baku i Rim, a utakmice osmine finala i po skupinama bit će igrane još u Amsterdamu, Bilbau, Bruxellesu, Budimpešti, Bukureštu, Dublinu, Glasgowu i Kopenhagenu.

Uvjet za dobivanje domaćinstva finala i polufinala bio je minimalni kapacitet stadiona od 70.000 gledatelja, za četvrtfinale je minimum bio 60.000, a za utakmice osmine finala i po skupinama 50.000. UEFA je dopustila dvije iznimke za posljednju grupu domaćina, ali kapacitet stadiona nije mogao biti manji od 30.000 gledatelja.

Inicijalno je među zemljama koje su iskazale interes za domaćinstvo utakmica po skupinama bila i Hrvatska, ali je Hrvatski nogometni savez morao odustati od službene kandidature jer nije dobio potporu i jamstvo Vlade, što je također bio jedan od glavnih uvjeta za ulazak u krug kandidata.