Škotski sportaši neopredijeljeni uoči referenduma o neovisnosti

Ako većina Škota na referendumu u četvrtak izabere neovisnost i odvajanje od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, veliko je pitanje i što će se događati sa sportom u novoj državi.

Prema planu škotskog premijera i najvećeg zagovornika neovisnosti Alexa Salmonda Škotska bi trebala steći punu neovisnost 24. ožujka 2016., odnosno manje od pet mjeseci prije Olimpijskih igara u Rio de Janeiru pa bi se moglo dogoditi da Škotski olimpijski odbor ne bude na vrijeme primljen u Međunarodni olimpijski odbor.

Dopredsjednik MOO-a Škot Craig Reedie izjavio kako bi bilo vrlo teško formirati novi nacionalni olimpijski odbor na vrijeme za Rio. No, njegov nadređeni, predsjednik MOO-a Thomas Bach smatra kako škotski sportaši ne bi trebali strahovati za svoj nastup u Riju jer uvijek postoji mogućnost sudjelovanja pod olimpijskom zastavom.

Mi poštujemo demokratske odluke. Vidljivo je i iz naših prijašnjih odluka kako smo uvijek prvenstveno štitili interese sportaša, izjavio je Bach.

Ako i samo sudjelovanje škotskih sportaša na Igrama u Riju nije upitno, upitna će biti njihova konkurentnost. Britanski olimpijski odbor se posljednjih 20-ak godina ponajprije financirao od novca Nacionalne lutrije te su zahvaljujući tom novcu britanski sportaši na Igrama u Londonu prije dvije godine osvojili čak 65 medalja. Škoti su u tome sudjelovali sa 13 odličja od kojih je sedam bilo zlatnih što bi ih kao neovisnu državu vinulo čak na 12. mjesto po uspješnosti, ali sa smanjenim prihodima za infrastrukturu i pripreme značajno bi pala i konkurentnost škotskih sportaša na najvišoj razini.

Vrlo skeptični o svojim izgledima ako steknu neovisnost su i sami škotski sportaši. Tako je najuspješniji škotski olimpijac svih vremena i najtrofejniji biciklist na olimpijskim igrama u povijesti Chris Hoy, koji je tijekom karijere osvojio šest zlata i jedno srebro na OI-ma, javno upozorio na to da zemlja nema resurse za natjecanje na najvišoj razini iako je Glasgow uvelike popravio svoju sportsku infrastrukturu uoči Igara Commonwealtha održanih ove godine.

Sam Hoy odbio se izjasniti je li za ili protiv škotske neovisnosti, a neutralan stav po tom pitanju zadržao je i najpopularniji škotski sportaš, tenisač Andy Murray, koji je prošle godine postao prvi Britanac pobjednik Wimbledona nakon 77 godina iako je izjavio kako bi u slučaju odcjepljenja zaigrao za novu reprezentaciju Škotske u Davis Cupu.

Ako Škotska postane neovisna, tada ću igrati za Škotsku, izjavio je Murray tijekom nastupa na nedavnom US Openu.

Škotski nogometni reprezentativci podijeljeni su oko toga hoće li glasovati za ili protiv neovisnosti, dok su navijači, popularna Tartan Army dominantno za neovisnu Škotsku bez obzira na mišljenje legendarnog menadžera Manchester Uniteda Alexa Fergusona koji se svrstao na stranu onih koji su protiv odcjepljenja.

Oko 80 tisuća Škota među kojima sam i ja, žive i rade u ostalim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva. Mi ne živimo u stranoj zemlji; mi samo živimo u drugom dijelu obitelji koja čini Ujedinjeno Kraljevstvo, izjavio je Ferguson.