SP: Kostov i Cupać treći nakon prva dva plova

Puno problema s nedostatkom vjetra imaju organizatori Svjetskog prvenstva u jedrenju u Santanderu, u ponedjeljak je umjesto 35 plovova održano njih samo dva, pa su sve klase u velikom zaostatku u odnosu na planirani program. Jedrili su samo 49er-i, a hrvatski reprezentativci Pavle Kostov i Petar Cupać su nakon dva plova treći.

Santander je lokacija koja inače obiluje vjetrom, poznata po velikim valovima, čak i do deset metara visokim, ali ovoga tjedna to nije. Jedini koji su uspjeli odjedriti dva plova bili su 49eri, i to samo jedna skupina. Pavle Kostov i Petar Cupać su izvrsno krenuli, 11. mjesto u prvom plovu, pobjeda u drugom, ukupno su treći.

Odlično smo otvorili Svjetsko prvenstvo. Dva plova po stvarno nevjerojatnim uvjetima za SP, lagan vjetar sa svih strana. U prvom plovu bili smo prvi na prvoj oznaci, vodili smo do pola plova, međutim onda smo upali u neke bezvjetrice, svašta je bilo po regatnom polju, ušli smo 11. i bili smo zadovoljni i s tim. U drugom plovu dobar start, vodstvo od prve oznake do cilja. Da je i ovo prvo bilo prvo mjesto, da smo otvorili prvenstvo s dvije pobjede, ne znam, možemo se spakirati i ići doma haha. Došli smo ovdje napraviti rezultat koji se pamti, komentirao je Pavle Kostov.

Podsjećamo, Šime Fantela i Igor Marenić su na diobi drugog mjesta među dvojcima, Tina Mihelić je 12. u ženskom samcu. Najduže su danas čekali daskaši, koji su u priličnom problemu s rasporedom. Trebali su u dva dana odraditi šest plovova kvalifikacija, a oni imaju u tri dana četiri. Minimum pet je potrebno u ovoj disciplini da bi se flota podijelila na finalne skupine. Stoga oni i sutra ponovno u planu imaju jedan plov kvalifikacija. Podjela na finalne skupine mnogima je važna, jer svi oni koji ne uđu u zlatnu skupinu mogu se oprostiti od kvalifikacija za OI 2016. godine u prvom od dva kruga. Luka Mratović je zasad 44., u zlatnu skupinu ulazi 49 daskaša.