Srbija ostaje u Svjetskoj skupini

Davis Cup reprezentacija Srbije izborila je ostanak u Svjetskoj skupini zahvaljujući pobjedi 22-godišnjeg Filipa Krajinovića nad Indijcem Yukijem Bhambrijem u odlučujućem, petom meču dvoboja Indija - Srbija, koji se igrao u Bangaloreu.

Susret Krajinovića i Bhambrija u nedjelju je prekinula kiša pri rezultatu 4:4 u drugom setu, a u nastavku je srpski reprezentativac slavio u tri seta sa 6:3, 6:4 i 6:4.

Pobjedom Srbije nad Indijom kompletiran je popis od 16 reprezentacija koje će se sljedeće godine natjecati u Svjetskoj skupini i boriti za naslov pobjednika Davis Cupa. Na ždrijebu, koji će se održati u četvrtak u Dubaiju, osam reprezentacija dobit će status nositelja, a preostalih osam, među kojima će biti i Hrvatska, bit će im dodijeljeno za suparnike u prvom kolu.

Status prvog i drugog nositelja dobit će ovogodišnji finalisti Francuska i Švicarska, a preostalih šest mogućih suparnika Hrvatske bit će Češka, Srbija, Argentina, Italija, Kanada i SAD. Uz Hrvatsku, u skupini nepostavljenih reprezentacija naći će se Kazahstan, Velika Britanija, Njemačka, Japan, Australija, Belgija i Brazil.

Prema pravilima Davis Cupa i prema prethodnim međusobnim dvobojima, Hrvatska ima zajamčeno domaćinstvo dobije li za suparnika Francusku, Italiju i Argentinu, a igrat će u gostima izvuče li Češku, Srbiju ili SAD. Ako Hrvatska za suparnika dobije Švicarsku ili Kanadu, o domaćinstvu će odlučivati ždrijeb, jer se hrvatski tenisači još nisu sastajali sa spomenutim reprezentacijama.

Prvo kolo Svjetske skupine u 104. izdanju Davis Cupa na rasporedu je od 6. do 8. ožujka.