Prekrasan teniski vikend u Amsterdamu!

Jeste li ikada gledali Davis Cup susret a da je završio jednostavno, bez problema i brzo? Niste jer takvo je Davis Cup natjecanje, u tome je i šarm i vrijednost rezultata Davis Cupa.

Hrvatska je gostovala u Amsterdamu. Izgledalo je na početku godine da ćemo imati super jaku reprezentaciju. Kada smo došli do Amsterdama imali smo reprezentaciju kakvu je malo tko očekivao. Predvođenu igračem koji je došao s titulom pobjednika US Opena, ali i s mladićima i debitantima u ovom društvu. Trebalo je dobiti iskusnu i kvalitetnu Nizozemsku predvođenu odličnim Haaseom, Sijslingom, Rojerom i De Bakkerom.  

Hrvatska je naravno sve nade polagala u Marina Čilića. No doći s US Opena, iz Amerike, s otvorenog, s betona, iscrpiti se mentalno i fizički do osvajanja Grand Slam naslova, doći u Europu, u dvoranu, na zemlju, na toliku vremensku razliku i igrati mečeve na tri dobivena seta, to je pa rekao bih čak i okrutno. No Marin Čilić je već u New Yorku pokazao da je njegova igra skočila na novu razinu i to je najbolje potvrdio tu.

Riskirali su naši i morali su. Zbog svih tih razloga Čilić nije mogao igrati prvi dan, igrao je tek u subotu u parovima. I polako kako je tekao meč u parovima gradio je svoju igru, svoj povratak i prilagodbu na zemljani teren. Uspio je zajedno s odličnim mladim Marinom Draganjom dovesti Hrvatsku do pobjede i s 2-1 prednosti u posljednji dan.

No prije toga moramo spomenuti našeg debitanta. Mate Delić koji je uskočio u reprezentaciju nakon dobrog nastupa u Challengeru. Mladić koji igra dosta često u Monte Carlu jer je u timu Piattija i Ivana Ljubičića pokazuje da je na pravom putu da ponovno dobijemo jednu zvijezdu. Ovoga puta to bi značilo da dobivamo jednu strašno jaku Davis Cup reprezentaciju jer uz njega tu je sedamnaestogodišnji, zamislite sedamnaestogodišnji Borna Ćorić koji je već donio jednu Davis Cup pobjedu. Tu je Marin Draganja specijalist za parove, naravno, da ne spominjemo više Marina Čilića.

Debitant Mate Delić u prvom nastupu u Davis Cupu, u meču koji se igra na tri dobivena seta, donio je prvi bod Hrvatskoj protiv Sijslinga kojim smo širom otvorili vrata. Zatim je Ćorić imao u rukama prvi set protiv Haasea. Iako nije uspio, to je bio odličan, izjednačen meč. Nakon 1-1 bilo je jasno da moramo dobiti parove.  To smo učinili i otvorila nam se mogućnost da ne koristimo našeg prvog igrača Marina Čilića  već da ga još odmorimo i da probamo s našim otkrićem, Matom Delićem.

Delić je mogao napraviti veliku stvar. Mogao je otići iz Amsterdama zadirkujući sve jer su mu se smiješila dva nastupa i dvije pobjede u Davis Cupu. Ali Davis Cup je vrlo škakljivo natjecanje, a tenis težak sport. Delić je imao 2-0 u setovima protiv Haasea, ali ne dovoljno čvrstine u glavi i apsolutno ne dovoljno iskustva. Tako umjesto da pijemo šampanjac već u rano poslijepodne u Amsterdamu, morali smo zasukati rukave zajedno s Marinom Čilićem i odigrati još jedan meč.

Kada biste rekli Čilić - De Bakker svi biste rekli 'glatkih 3-0'. Ali u Davis Cupu to nije tako. De Bakker je imao inspiraciju u Čiliću, odigrao je sasvim sigurno najbolji meč ove sezone i pritisnuo maksimalno Čilića. Čilić je pokazao, dokazao da je pravi igrač i da u svim teškim situacijama može doći do ovako važne, vrijedne i teške pobjede. I nakon gotovo tri sata borbe uspio je dovesti meč do 3-1 u setovima, samim time i završiti ovaj prekrasan teniski vikend koji je Hrvatskoj u Amsterdamu ponovno otvorio vrata Svjetske skupine.

Ždrijeb? Tko god dođe na nas bit će mu teško jer mi smo mlada, ali jaka i opasna Davis Cup reprezentacija.

Još jednom svima, bravo, bravo i bravo. Čekamo nova zadovoljstva i nove uspjehe.