DC: Brazil izbacio Španjolsku iz Svjetske skupine!

Tenisači Brazila izbacili su Španjolsku iz Svjetske skupine Davis Cupa zahvaljujući pobjedi Thomaza Belluccija nad Robertom Bautistom Agutom 6:4, 3:6, 6:3 i 6:2, kojom je brazilska reprezentacija došla do nedostižnog vodstva 3-1 u meču odigranom na zemljanoj podlozi u Sao Paulu.

Španjolci su na ovaj dvoboj doputovali bez većine svojih najboljih tenisača. Što zbog ozljeda, što zbog drugih razloga, španjolski izbornik Carlos Moya nije mogao računati na Rafaela Nadala, Davida Ferrera, Feliciana Lopeza, Tommyja Robreda, Nicolasa Almagra i Fernanda Verdasca. Brazilci su to iskoristili na najbolji način te su s dvije pobjede Thomaza Belluccija i trijumfom Marcela Mela i Brune Soaresa u paru izborili mjesto u Svjetskoj skupini, a Španjolce poslali u Prvu skupinu Euro-afričke zone u kojoj su posljednji put igrali 1996. godine.

Španjolskoj je ovo prvi poraz u meču na zemljanoj podlozi od 1999. godine. Zanimljivo, i tada su ih pobijedili Brazilci. Na krilima Gustava Kuertena u Leridi je bilo 3-2 za Brazil, a za Španjolce je tada igrao današnji izbornik Carlos Moya.

U sličnoj su situaciji kao Španjolci bili i Argentinci protiv Izraela, ali su se pobjedama Leonarda Mayera nad Dudijem Selom i Carlosa Berlocqa nad Bar Tzuf Botzerom izvukli i došli do pobjede 3-2.

U nedjelju je kompletirano sedam od osam mečeva kvalifikacija za Svjetsku skupinu. Kiša je prekinula odlučujući, peti meč u dvoboju Indije i Srbije u Bangaloreu. U trenutku prekida Filip Krajinović je osvojio prvi set protiv Yukija Bhambrija sa 6:3, a rezultat u drugom setu bio je 4:4.

Hrvatskoj se se kao sudionici Svjetke skupine u 2015. godini, očekivano pridružili Kanađani i Belgijci koje je do pobjede nad Ukrajinom odveo David Goffin svladavši Sergija Stahovskog.

DAVIS CUP, kvalifikacije za Svjetsku skupinu:

Nizozemska - HRVATSKA 2-3
Brazil - Španjolska 3-1
Izrael - Argentina 2-3
Ukrajina - Belgija 2-3
SAD - Slovačka 5-0
Australija - Uzbekistan 5-0
Kanada - Kolumbija 3-1
Indija - Srbija 2-2 (prekid zbog kiše)