SP: Olimpijska norma za laseraše

Na Svjetskom prvenstvu u jedrenju u španjolskom Santanderu hrvatski laseraši osigurali su prvu olimpijsku normu, a u nedjelju kreću u akciju i dvojci u klasi 470, među kojima i naše posade Fantela/Marenić te Ninčević/Župan, od kojih također očekujemo normu.

Današnji dan nije bio sjajan za hrvatske jedriličare, ali najvažnija vijest je ipak ostvarena olimpijska norma. Laseraši su odjedrili četiri kvalifikacijska plova, a od hrvatskih predstavnika plasman u finalnu skupinu izborili su Filip Jurišić i Tonči Stipanović. Tko će od njih dvojice jedriti na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru odlučit će nacionalne kvalifikacije, jer svaka zemlja ima pravo na samo jednog predstavnika.

U zlatnu finalnu skupinu plasiralo se ukupno 49 kormilara iz 23 zemlje.

U Laseru Stipanović je bio peti u trećem plovu prvenstva, no tek 27. u četvrtom, što mu je donijelo nakon četiri jedrenja 20. mjesto ukupnog poretka. S prva dva dana regate Stipanović nikako nije zadovoljan. 

Jako loš zadnji plov, prevrnuo sam se na polovici prve stranice niz vjetar i nakon toga je sve krenulo još gore, nisam ostao koncentriran, napravio sam puno grešaka. Za sutra se treba stvarno ohladiti i probati odjedriti puno bolje, onako kako sam trebao od samog početka, rekao je Stipanović.

Obradovao je Filip Jurišić, izvrsno drugo mjesto u četvtrom plovu, samo jednu stepenicu je ispod Stipanovića: Iskreno za mene je dan bio pretežak. U prvi plov sam ušao jako dekoncentriran i opušten i to je rezultiralo s lošim ulazom, nakon toga smo čekali na drugi plov i baš sam bio nervozan, ali stisnuo sam zube i odlično odradio drugi plov, s tim sam prezadovoljan, širokog smješka bio je Jurišić.

U srebrnoj skupini natjecanje će nastaviti Daniel Mihelić, koji se nalazi na 60. mjestu, a Toma Višić kao 130. u brončanoj. Vodi Brazilac Robert Scheidt.

U Laser Radialu Tina Mihelić, slično kao i Stipanović, odradila je jedno dobro i jedno slabije jedrenje, sedma je bila na otvaranju dana, pri začelju flote u večernjem plovu. Ukupno je 14.

Nekako sam imala viziju u drugom plovu da će bolje biti desno i tako sam i startala, na desnoj strani kod regatnog broda, okrenula prva u desnu stranu polja i vozila tako i na prvu oznaku sam došla zadnja. Idemo u finale, sad krećemo od početka, komentirala je Tina.

U ženskoj floti samaca u zlatnu finalnu skupinu ušlo je gotovo dvostruko više zemalja nego što je mjesta rezervirano za OI (19), tako da će se borba za mjesto u Riju nastaviti u finalu.

Startali su daskaši, zasad nešto skromnije otvaranje naše dvojice predstavnika, nakon dva plova 58. je Luka Mratović, 65. Mihovil Fantela.

Sutra kreću još dvije discipline, muški i ženski dvojci u klasi 470. U muškoj konkurenciji Šime Fantela i Igor Marenić uvijek su na listi kandidata za medalje. Naša iskusna posada podsjećamo ima četiri svjetska seniorska odličja, zlato 2009. i bronce od 2010. do 2012.

Ove godine nam je ipak cilj norma, dakle biti u tih 13 koji će uloviti vizu za Rio. Na to smo fokusirani, e sad nešto ekstra, borba za medalju ili neki vrhunski rezultat to je sve bonus, smatra Marenić.

Za Eniu Ninčević i Romanu Župan cilj je također plasman na OI. Kvota je deset nacija.


U našoj klasi deset nacija je otprilike prvih 11-12. Naša sezona nije bila toliko dobra, ali na Europskom prvenstvo smo pokazale da možemo, tako da se nadam da će nam ovi uvjeti pomoći da to riješimo, rekla je Župan.