Ako ne bude spreman, Čilića će zamijeniti Delić

Još su dva dana ostala do početak susreta između Nizozemske i Hrvatske u kvalifikacijama za Svjetsku skupinu Davis Cupa. Hrvatski sastav u Amsterdamu i dalje nije kompletiran pa je uobičajena konferencija za novinare uoči izvlačenja održana bez Marina Čilića.

Prvi hrvatski igrač i od ponedjeljka ponovno deveti tenisač svijeta te aktualni pobjednik US Opena, u Amsterdamu se očekuje u srijedu poslijepodne. To znači da će biti sa suigračima u četvrtak na izvlačenju, koje je u gradskoj vijećnici zakazano za 12 sati.

Ekipa koja je ovdje radi odlično i vrlo sam zadovoljan ovime što sam dosad vidio. Marin nakon osvajanja US Opena neće ni ići kući, nego će najprije doći ovamo, to je velika stvar. A velika je stvar i za igrače da će uz sebe imati osvajača Grand Slam turnira, rekao je Krajan, koji je izrešetan pitanjima nizozemskih novinara.

Je li postojala mogućnost da Marin Čilić ni ne dođe u Amsterdam?

Ne! Ni kada je ušao u samu završnicu US Opena nije o tome pomišljao. A zna se da mu nije lako. Evo, Novak Đoković ipak nije otišao u Indiju. To je veliki napor, no Marin će svejedno pokušati pomoći našoj reprezentaciji u ovom važnom susretu.

Pored vas sjedi lanjski juniorski pobjednik US Opena, za nekoliko sati priključit će vam se osvajač profesionalnog US Opena. Što to ima u Hrvatskoj da su tenisači tako dobri?

Možda je stvar u vodi, evo, Jana je naš momčadski sponzor! Talentirani smo za tenis, no tu je uloženo i mnogo rada.

Što mislite o Borni Ćoriću?

Pokazao je da je veliki potencijal, ali stalno napreduje. Ja ga vidim svakih nekoliko mjeseci u Davis Cupu i uvijek ima nešto novo u igri. Zadat će nizozemskim tenisačima dosta problema.

Hoće li Marin Čilić igrati u petak?

Sve je moguće. S njegove strane želja nije upitna, dvojbeno je samo hoće li biti spreman. Zato sam i pozvao petog igrača za trening, Matu Delića, koji je ovdje s nama od ponedjeljka. Mate je na treninzima opravdao moj poziv i nameće se kao igrač za pojedinačni meč. Tijekom godine je već imao jako dobrih rezultata na zemlji i to mu govori u prilog. Ako Marin ne bude u stanju igrati, Mate je jako dobra zamjena i protiv koga god bi igrao prvog dana imao bi dobru šansu za pobjedu. Marin je u New Yorku pokazao da je sve moguće, ima samopouzdanja... Ako kaže da je spreman, onda će i igrati. Kad dođe razgovarat ćemo, važno je kako se osjeća, koliko je umoran...

Kakve su vaše šanse za pobjedu u ovom susretu?

Uz sve ovo, jednake kao i šanse nizozemske reprezentacije. Mislim da smo na 50-50.

Čilić je poručio da će vjerojatno u Amsterdamu zaigrati tek u subotu kada je na programu susret parova.

Bit će to jako važan susret za našu reprezentaciju. Ove godine smo napravili sjajan posao u Poljskoj, a sada nas čeka gostovanje kod neugodnih Nizozemaca. Nisam siguran da ću moći igrati u petak, mislim da ću biti spreman tek za subotu. Ponovno ćemo biti s mladom ekipom željnom pobjede i nadam se da ćemo doći do toliko važne pobjede koja bi nas uvela u Svjetsku skupinu, pa da sljedeće, ili tijekom idućih godina, pokušamo osvojiti Davis Cup.

Borna Ćorić je u reprezentaciji debitirao prije točno godinu dana protiv Velike Britanije. Proljetos je u Varšavi svladao Jerzyja Janowicza, a sada je opet u sastavu. Upitan koliko mu znači igranje u reprezentaciji odgovorio je: Još prije tri godine Davis Cup sam gledao samo na televiziji, a danas sam već stalni član momčadi. To mi puno znači.

Očekuje se da će nizozemski tenisači imati veliku podršku iz gledališta. Volim kad je publika uključena u meč, tada je još zabavnije igrati. Nemam problema s tim, dapače, volim igrati u ovakvom okruženju, rekao je Marin Draganja.