Važni su bodovi

Bodovi se pišu i pamte, dojam ionako brzo blijedi i zaboravlja se. Tako će rezonirati pragmatičari nakon naše pobjede nad Maltom. Oni kojima su Vatreni "više od života" nisu i ne mogu biti zadovoljni nakon maksimirskih 90. minuta. Očekivali su znatno više, osobito nakon dojmljive predstave protiv Cipra prošloga tjedna u Puli.

Vatreni su u prvom dijelu igrali sasvim suprotno od onoga što su najavljivali i trebali. Sporo, neinventivno, bez agresije. Defenzivno odlično organizirana Malta s 9 igrača otraga lako je izlazila na kraj s jedinim našim napadačem Mariom Mandžukićem. I to je svakako jedna od najvećih zamjerki Niki Kovaču. Zašto protiv Malte doma igramo s jednim isturenim igračem i imamo problema stvoriti pravu priliku, čak i s igračem više u posljednjih 15 minuta prvoga dijela. Tu nešto ne štima. Drugo pitanje izborniku ide zbog Hrvoje Milića. Ako ga je kako on kaže želio provjeriti, zašto to nije učinio u Puli protiv Cipra. Strinićeve i Pranjićeve domete ionako u potpunosti zna. Dojma sam da on ni sam nije na čisto kome dati potpuno povjerenje.

Srećom Hrvatska je sinoć imala Luku Modrića koji je početkom nastavka preuzeo stvari u svoje ruke i odmjerenim udarcem s 20-tak metara otvorio Maltu. Tako je sam sebi čestitao 29. rođendan na najbolji mogući način. A Luka podsjetit ću nije zabio tri godine za reprezentaciju. Kada mu se u završnici pridružio Andrej Kramarić, osmijeh nam se ipak vratio na lica. Ne samo zbog njegovog pogotka u prvom službenom nastupu za Vatrena, već zbog silne energije i trke koju je donio. I da, dakako driblinga i onog valjanja malteškog obrambenog dvojca koji je razgalio duše svih nas.

Niko Kovač traži vrijeme, da se ova uvjetno rečeno "nova Hrvatska", uigra. Nema ga puno. Već za mjesec dana čekaju ga znatno ozbiljniji ispiti – Bugarska i Azerbajdžan. Zato prihvatimo njegovu tezu da Malta nije pokazatelj stvarne vrijednosti hrvatske reprezentacije.

I pričekajmo Sofiju i Osijek. Tada ćemo vjerujem  svi biti pametniji.

I za kraj ponovimo da su Italija i Bugarska u našoj skupini kvalifikacije otvorili gostujućim pobjedama. Talijani su u Oslu dobili Norvešku 2:0 bez pola razvikanih zvijezda s novim izbornikom Antonijem Contijem, a Bugari su šokirali Azerbajdžan u Bakuu pobjedom 2:1 i  tako im podrezali krila već na startu. S jedne strane nije loše za nas, a s druge nas stavlja na velika iskušenja jer ćemo i mi to morati napraviti sljedeće godine.