Marić privremeno suspendiran zbog dopinga

Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping pokrenuo je stegovni postupak i privremeno suspendirao hrvatskog rekordera u bacanju diska Martina Marića zbog pozitivnog nalaza na dopinškoj kontroli.

Marić je pao na dopinškoj kontroli 13. srpnja na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u atletici u Varaždinu. U uzorku urina nađen je anabolički agens ostarin i njegovi metaboliti. Marić se pismenim putem očitovao, ali nije zatražio otvaranje uzorka B.

Marić je na mitingu u kalifornijskoj Chula Visti u svibnju ove godine hicem od 67,92 metra postavio novi hrvatski rekord u bacanju diska, a prošle godine osvojio je zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u Mersinu. U karijeri je dva puta nastupio na Olimpijskim igrama - u Pekingu 2008. je bio 29., a četiri godine poslije u Londonu osvojio je 17. mjesto.

HZTZ je pokrenuo postupak i protiv kickboxera Brune Gelenčira koji je mogući sukrivac za pozitivan nalaz Luke Jurića koji je već suspendiran. Jurić je bio pozitivan na dopinškom testiranju na Prvenstvu Hrvatske u kickboxingu u Poreču, 12. travnja, kada je u njegovom urinu pronađen klenbuterol.

Jurić je dobio zabranu nastupanja i sudjelovanja na svim sportskim natjecanjima i aktivnostima u trajanju od jedne godine i šest mjeseci. Jurić se pismeno očitovao o nepovoljnom nalazu te je naglasio kako nema potrebe za analizu B uzorka. Gelenčir se sumnjiči da mu je dao klenbuterol pa je protiv njega pokrenut stegovni postupak.