Jabuka je pala

Ne može se početi razgovor o uspjehu Marina Čilića bez podsjećanja na prvi wimbledonski finale Gorana Ivaniševića. Kada malo bolje razmislite sličan je protivnik Goranu na drugoj strani bio u liku Andrea Agassija. Ali, Goran u svojem prvom Grand Slam finalu nije uspio. Otvorio je knjigu svoje karijere da bi ju zatvorio u četvrtom finalu kasnije u infarktnom meču u kojem je završio jednu od najljepših teniskih karijera.

Jučer je sjedio na tribini i gledao svojeg učenika koji s naslovom pobjednika US Opena zapravo otvara svoju knjigu karijere. Protivnik je bio sličan, ali ovaj nije imao ni trunku šanse možda i zato što tada protiv Agassija Goran nije imao Gorana na tribini, a Marin jučer jeste.

Igra koju je Marin pokazao u ova dva tjedna New Yorka bio je korak u teniskom razvoju. Tako je i u prirodi. Jabuka sazrijeva i u jednom trenutku zrela padne. Nadajmo se da je Marin sazrio io to će vrlo brzo pokazati već ovog vikenda u Davisu.

S dvije pobjede u Amsteradamu potvrdit će da je u New Yorku otvorio jednu seriju i da New York neće ostati usamljen. Najbolju rečenicu koju je mogao izreći bila je ona u trenutku slavlja i to je bila najbolja poruka mladima: S teškim radom sve je moguće.