Velika stvar

Europsko košarkaško prvenstvo, događaj koji ulazi u top 10 najvećih sportskih događaja, iduće godine igrat će se u Hrvatskoj! Bit ćemo jedan od četiri organizatora, jedna od četiri skupine prvoga dijela prvenstva igrat će se u Zagrebu.

Velika je to stvar za hrvatsku košarku, sport općenito, ali i samu državu. Bit će to prilika i da naša reprezentacija uživa u domaćoj atmosferi, sjetimo se samo kako je to izgledalo u susjedstvu, u Sloveniji.

Eurobasket 2015. trebao se igrati u Ukrajini, međutim kako se nestabilna politička situacija u toj zemlji ne poboljšava, bolje rečeno rat ne jenjava, FIBA Europa morala je reagirati i oduzeti Ukrajincima domaćinstvo.

Treba podsjetiti, kako je Hrvatska i prilikom prvog izbora bila jedan od kandidata, i tada u zajedničkome projektu, s Njemačkom, Francuskom i Italijom. Nakon otpadanja Ukrajine činilo se da će čelni čovjek FIBA Europe Turgay Demirel prvenstvo usmjeriti prema svojoj Turskoj, no na kraju je ispalo kako je to samo bio osigurač za slučaj da se ne pojavi pravi kandidat.

A kandidata je na kraju zaista bilo. Iz naše originalne postave otpali su Talijani, ali javili su se Latvijici, Finci, Izraelci i Poljaci.

Prema prvotnom planu željelo se u Hrvatski dovesti i skupinu (Zadar!) i završnicu (Zagreb!). No, jednom kada su Francuzi krenuli sa sličnim planom, bilo je jasno tko je prvi favorit.

Tako je na kraju i bilo, Francuska je dobila skupinu (Montpellier) i završnicu (Lille). Uz Zagreb, prvi će se dio prvenstva igrati još u Berlinu (O2 Arena) i Rigi (Arena Riga).

Znam kako ćete biti onih koji će prigovoriti zašto se pristalo na ovako nešto, odnosno zašto HKS ultimativno nije išao na puni plijen, međutim to nije bilo realno, posebno kada znamo da je ovo jedinstvena situacija, jer u budućnosti se planira vraćanje sistema jednog ili maksimalno dva domaćina. Uz to, slijedi nam i promjena kalendara, te će se Eurobasket ponovno igrati svake četiri godine.

Gledajući s te strane prilika za dovođenje jednog velikog i sjajnog natjecanja je iskorištena i već sutra treba krenuti s još jačim i kvalitetnijim radom u svim sferama, kako bi spremni dočekali Eurobasket 2015.

To vrijedi i za Savez i za Vladu, navijače, medije, trenere, igrače…

Infrastruktura postoji, zagrebačka Arena bit će najveća dvorana prvoga kruga, znaju se već i hoteli za igrače, službene osobe i novinare, znači najveći dio tehnikalija je tu, sad to treba obogatiti na pravi način.

Kad već spominjem bogatstvo, ukupni troškovi približit će brojci od pet milijuna eura, ali ne treba na ovo gledati isključivo kao trošak. Ako su Slovenci prošle godine završili u plusu, zašto ne bi i mi. Ždrijeb skupina biti će održat u listopadu, najvjerojatnije u Münchenu. Datum održavanja neće se mijenjati, što znači da od 5. do 10. rujna u Zagreb i Hrvatsku stiže šest vrhunskih europskih košarkaški reprezentacija i njihovih navijača.

A to je velika stvar!

P.S. Da još malo približim jačinu francuske kandidature… Završnica prvenstva igrat će se na nogometnom stadionu u Lilleu!!! Da budem sasvim precizan, stadion je smješten u Villenueve-d´Ascqu, gradu pored Lillea. Izgrađen je za EURO 2016. godine po najstrožim UEFA-inim kriterijima. U košarkaškome izdanju stadion Pierre Mauroy će se prepoloviti te će kapacitet tribina biti 27 tisuća i 200 gledatelja. Drugi dio stadiona pretvorit će se u natkrivenu fan zonu, koja će s velikom video zidovima i raznim sadržajima svim onim navijačima koji nisu u samoj dvorani nuditi priliku da budu bio Eurobasketa. Za cijenu od, navodno, samo dva eura…