Blatter spreman za još jedan mandat

Aktualni predsjednik FIFA-e, 78-godišnji Švicarac Sepp Blatter, potvrdio je da će se kandidirati za još jedan mandat na izborima koji će biti održani sljedeće godine.

Blatter je na čelo krovne nogometne organizacije došao još 1998. godine, a svoju namjeru da se kandidara i na sljedećim izborima za predsjednika FIFA-e obznanio je u video poruci koja je emitirana delegatima okupljenima na Soccerex globalnoj konvenciji u Manchesteru.

Moja misija nije dovršena. Na posljednjem kongresu u Sao Paulu dobio sam potporu većine nacionalnih saveza koji su me zamolili da nastavima, da i dalje budem njihov predsjednik. U rujnu ću i službeno pred Izvršnim odborom objaviti svoju odluku. Pitanje je i poštovanja prema nogometnoj obitelji kojoj moram reći: Da, spreman sam. Bit ću vaš kandidat, između ostaloga je rekao Blatter u svojoj poruci.

Švicarac zasada ima samo jednog poznatog protukandidata, s obzirom da je predsjednik UEFA-e Michel Platini javno obznanio da se neće kandidirati. Nakanu da se upusti u utrku za predsjedničku poziciju istaknuo je Jerome Champagne, bivši zamjenik glavnog tajnika FIFA-e.

Rok za predaju kandidatura je do kraja siječnja 2015., ali svi mogući Blatterovi protukandidati upuštaju se u prilično neravnopravnu borbu, s obzirom na to da je sadašnji predsjednik uoči početka Svjetskog prvenstva u Brazilu dobio potporu pet od šest konfederacija, svih osim UEFA-e, za svoju ponovnu kandidaturu.

Novi predsjednik FIFA-e bit će izabran na kongresu Svjetske nogometne federacije, koji će biti održan u Zuerichu u lipnju 2015.