Uživat ću u finalu, zaslužio sam to!

Presretan sam. Nisam očekivao da bih mogao odigrati od početka do kraja u tako visokom nivou. Imao sam osjećaj da mi je sve što sam pokušavao išlo od ruke. Igrao sam protiv Federera i publike koja je htjela da se zakomplicira meč, rekao je Marin Čilić nakon što je u polufinalnom dvoboju izbacio peterostrukog pobjednika US Opena, velikog Švicarca Rogera Federera.

Slavio je 6:3, 6:4, 6:4 nakon sat i 45 minuta igre. Prvi je put svladao Federera u njihovu šestom međusobnom dvoboju.

Bio sam sjajan na servisu. Pokazao sam mentalnu snagu, ostao sam fokusiran kroz cijeli meč, i bio sam maksimalno opušten, što mi je donijelo prevagu. Bilo je slično kao u meču protiv Berdycha, dobro sam se prilagodio uvjetima na terenu, odnosno vjetru. S jedne strane terena imali ste vjetar u prsa, a s druge strane vjetar leđa. Kad sam imao vjetar u leđa tad mi je bilo lakše igrati i većinu breakova napravio sam kad mi je vjetar puhao u leđa, smatra Čilić.  

Na putu prema pobjedničkom peharu stoji mu 24-godišnji Japanac Kei Nishikori koji također igra u životnoj formi. U polufinalu je pobijedio prvog tenisača svijeta Srbina Novaka Đokovića 6:4, 1:6, 7:6 (4), 6:3.

Očekivao sam da će Novak pobijediti Nishikorija. Prošao je dosta lagodno do polufinala, igrao je sjajno tijekom cijelog turnira, a Nishikori je imao dosta teška dva posljednja meča. Istina, oni su imali dva dana pauze što je pomoglo Nishikoriju. Igrali su pod dosta teškim, vlažnim uvjetima, što je više odgovaralo Nisikoriju, rekao je naš tenisač.

Čilić i Nishikori igrali su sedam puta, a Japanac je pet puta bio bolji te slavio u posljednja tri dvoboja. Već su dvaput igrali na US Openu. Čilić je slavio 2012., a 2010. je bolji bio Nishikori. Ove godine su igrali dvaput, u Barceloni i Brisbaneu, i oba puta je slavio japanski tenisač.

Naši stilovi se razlikuju, Nishikori odlično udara loptu sa osnovne crte. Protiv Đokovića bio je čak bolji od njega u igri s osnovne crte, a malo je tenisača koji to mogu napraviti. Bit će to i dobra taktička borba. No, moram se usredotočiti na svoju igru, dobro servirati i pokušati poremetiti njegov ritam, rekao je Čilić i dodao: Nitko nije očekivao da ćemo nas dvojica igrati finale. Bit će to poseban dan za obojicu, tko god slavi prvi će put osvojiti Grand Slam. Očekujem da ću biti dobar kao i proteklih dana i uživati na terenu. Finale je, zaslužio sam da uživam i nadam se da ću doći do titule.

Finale se igra u ponedjeljak u 23 sata. Upravo je u ponedjeljak, prije 13 godina, Čilićev trener Goran Ivanišević osvojio Wimbledon.