Otpisani

Hrvatska večeras protiv Portorika igra eliminacijsku utakmicu. Jedan susret prerano naša reprezentacija nema pravo na novi loš dan, ukoliko žele do Madrida i drugoga dijela prvenstva Portorikance moraju svladati.

Protiv Grčke nije išlo, bolje rečeno nije ličilo na ništa. Čvrsta, iskusna i nakon tri pobjede razigrana momčad trenera Fotsisa Katsikarisa održala je hrvatskim igračima jednu pravu malu lekcija, koja je nažalost trajala predugih 40 minuta.

Nitko, pa ni sam izbornik Repeša, ne može objasniti što se sinoć dogodilo, kako je moguće da Hrvatska za 20 minuta utakmice napravi tek četiri (!!!) prekršaja i dozvoli protivniku da se u drugoj četvrtini prošeta do plus 13. Još da Grci nisu podbacili u šutu za tri poena, da je primjerice samo Zisis zabio ono što obično pogađa, otišla bi Grčka na plus 30.

Uglavnom, utakmica za zaborav, samo što ne ide to tek tako.

Samopouzdanje, koje je već poraz od Senegala načeo sada je sigurno u crvenom. Ako ih drugi i nisu znali, Grčka je sasvim razotkrila sve naše slabosti.

Portorikanci, za razliku od nas, nakon teške, ali slatke pobjede nad Filipinima pucaju od samopouzdanja i motiva. Da se razumijemo, oni su dosad izgledali lošije od naše reprezentacija, igraju možda i najgoru obranu cijeloga prvenstva, u napadu divljaju, a veliko je pitanje može li se za današnju utakmicu oporaviti Carlos Arroyo.

Još je veće pitanje kako će naši izgledati?!

Jer u normalnim okolnosti Hrvatska je bolja od Portorika, ali u normalnim okolnostima Hrvatska ne gubi od Senegala i ulazi barem u neizvjesnu završnicu protiv Grčke. Nemoguće je, budimo realni, da Hrvatska preko noći nađe tečnost u svojemu napadu i pravu kolektivnu obranu.

Ovaj susret s Portorikom u ovome trenutku može se dobiti samo na mišiće! Netko, Markota, Žorić ili Ukić, ili sva trojica, ili netko četvrti, peti, šta ja znam, ali NETKO mora podviknuti u svlačionici i reći DOSTA!

Nema nazad, samo naprijed. Ova se momčad u tome dijelu mora vratiti onome duhu iz Slovenije, ponovno moraju postati Otpisani, gristi iz minute u minutu, pomagati jedan drugome, a ne mahati i nervozno reagirati čim stvari ne idu željenim tijekom.

MORAJU doći do ove pobjede, kako god znaju i napraviti minimum onoga što po svojemu talentu zaslužuju, a to je ulazak u osminu finala.

Na koga bi tada išli, odnosno koju bi poziciju zauzeli, trenutačno je najmanje važno, jer s ovakvom igrom nemamo nikakvo pravo birati protivnika ili očekivati ičiju pomoć.

U skupini A, s kojom se križamo u osmini finala, ako ne bude kakvih senzacija tijekom današnjeg dana poredak četiri prvoplasirane momčadi je sljedeći:

ŠPANJOLSKA, BRAZIL, FRANCUSKA I SRBIJA.

Hrvatska, ako pobijedi Portoriko može biti druga, treća ili četvrta u skupini B.
Ako imamo jednaki broj pobjeda kao i Senegal, oni su bolje plasirani zbog slavlja u međusobnom dvoboju.

Ako imamo jednaki broj pobjeda kao Argentina, onda je Hrvatska u plusu iz istoga razloga, dok u slučaju zatvaranja kruga između Argentine, Hrvatske i Senagala, naša reprezentacija, zbog koš razlike, drži drugo mjesto, odnosno u tom slučaju ide u osminu finala kao - B3.

Pozdrav iz Seville!