Contador preuzeo vodstvo Vuelte

Od Real Monasterija de Santa Maria de Veruele do Borje vozio se kronometar u dužini od 36,7 kilometara, odnosno deseta etapa Vuelte, a vodstvo u ukupnom poretku preuzeo je Španjolac Alberto Contador.

Najbrži u kronometru bio je aktualni svjetski prvak u kronometru, Nijemac Tony Martin, koji je slavio s 11 sekundi prednosti ispred Švicarca Fabiana Cancellare. Treće mjesto osvojio je Kolumbijac Rigoberto Uran, koji je imao 15 sekundi sporije vrijeme od pobjednika.

Najbolji od konkurenata za ukupnu pobjedu bio je Španjolac Alberto Contador, koji je osvojio četvrto vrijeme s 39 sekundi iza Martina, a to mu je bilo dovoljno da preuzme vodstvo u ukupnom poretku. Contador sada ima 27 sekundi prednosti u odnosu na sunarodnjaka Alejandra Valverdea, a na treće mjesto probio se Uran s 59 sekundi zaostatka za Contadorom.

Najveći gubitnik desete etape je Kolumbijac Nairo Quintana, koji je s prvog pao na 11. mjesto u ukupnom poretku. Pobjednik ovogodišnjeg Gira pao je na jednoj nizbrdici u prvoj polovici etape te je potpuno uništio bicikl. U tom je padu ukupno izgubio dvije minute, a nešto opreznijom i sporijom vožnjom u nastavku do kraja je zaostao čak 4:07 minuta za Martinom, odnosno 3:28 minuta za Contadorom. Sada je ukupno 11. s 3:25 minuta slabijim vremenom od vodećeg Španjolca.

Razočaravajući je bio i nastup prošlogodišnjeg pobjednika Tour de Francea, Britanca Chrisa Froomea, koji je etapu završio na desetom mjestu s 1:32 minute slabijim vremenom od Martina te je sada ukupno peti s 1:18 minuta iza Contadora.

Rezultati desete etape:

1. Tony Martin (Njem/Omega Pharma-QuickStep) 47:02 minute
2. Fabian Cancellara (Švi/Trek) +11 sekundi
3. Rigoberto Uran (Kol/Omega Pharma-QuickStep) +15
4. Alberto Contador (Špa/Tinkoff-Saxo) +39
5. Samuel Sanchez (Špa/BMC) +48

Ukupni poredak:

1. Alberto Contador (Špa/Tinkoff-Saxo) 36:45:49 sati
2. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) +27 sekundi
3. Rigoberto Uran (Kol/Omega Pharma-QuickStep) +59
4. Winner Anacona (Kol/Lampre) +1:12 minuta
5. Chris Froome (VB/Sky) +1:18