Povratak mladih hrvatskih olimpijaca

Hrvatski sportaši koji su od 16. do 28. kolovoza u kineskom gradu Nanjingu sudjelovali na 2. olimpijskim igrama mladih (OIM) vratili su se u Zagreb.

U zagrebačkoj zračnoj luci dobrodošlicu su mladim sportašima zaželjeli predsjednik i glavni tajnik HOO-a Zlatko Mateša i Josip Čop, savjetnik predsjednika RH za sport Branko Tušek te predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Grada Zagreba.

Na OIM-u u Nanjingu nastupilo je dvadeset i četvero hrvatskih sportašica i sportaša koji su u konkurenciji 3.800 sportaša u dobi od 15 do 18 godina iz 204 nacionalna olimpijska odbora osvojili šest odličja od čega tri zlatne, srebrnu i dvije brončane. Sa zlatnim odličjem u Hrvatsku su se vratili judašica Brigita Matić, taekwondašica Ivana Babić i plivač Nikola Obrovac. Jedino srebrno odličje osvojio je boksač Toni Filipi, a brončanim medaljama okitili su se boksač Luka Plantić i judašica Brigita Matić za nastup u ekipnoj konkurenciji.
 
Na prvim OIM, koje su prije četiri godine održane u Singapuru, hrvatski su se mladi olimpijci vratili s četiri medalje.

Glavni grad Argentine Buenos Aires 2018. će ugostiti sljedeće ljetno izdanje OIM-a, a zimsko će se održati 2016. u Lillehammeru u Norveškoj.