Repeša: Dvoboj s Filipinima jako je bitan

Izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Jasmin Repeša svjestan je kako je njegova momčad izraziti favorit u susretu prvog kola skupine B protiv Filipina na Svjetskom prvenstvu koje u subotu počinje u Španjolskoj.

Teško je reći je li bolje igrati prvu utakmicu kad ste veliki favoriti ili kad ste autsajderi. U svakom slučaju, ovo je jako bitna utakmica za nas, postoji jako velika želja da se počne s pobjedom. Istina, ima i lagane nervoze, koja je pozitivna, natjecateljska, turnirska koja se tu i tamo ispolji kod pojedinaca, ali sve je u granicama normalnog, naglasio je Repeša.

Repeša je dobro proučio igru Filipina: Filipinci su dosta agresivni u svim pravcima. Puno situacija završavaju u dotrčavanju, imaju jako puno dobrih šutera. Nemaju puno momčadske igre, sve svode na igru jedan-na-jedan gdje iz prodora izbacivanjem lopte na vanjske pozicije dobivaju kvalitetne šuteve.

Repeša traži od svojih igrača odgovornost: Najbitnija nam je individualna odgovornost, eventualno preuzimanje, ali ne smije im se dopustiti da rutinski dobivaju lagane šuteve. U obrani igraju agresivno s udvajanjima ispod koša bilo na visokim ili na vanjskim igračima. Moramo se dobro postaviti, moramo imati puno dodavanja, jer su niski i agresivni. Isto tako morat ćemo brzo formirati obranu kako im ne bismo dopustili kontranapade. Sve smo pripremili za utakmicu i potrebna nam je mirnoća i shvaćanje utakmice na najvišoj razini i ako odigramo utakmicu uz dužan respekt onda smo favoriti.

Susret Hrvatske i Filipina igrat će se u subotu u 12.30 sati u Sevilli.