Lucija Zaninović osvojila turnir u Astani

Hrvatska taekwondo reprezentativka Lucija Zaninović stigla je do novog velikog rezultata osvojivši zlatno odličje na Grand Prix turniru u Astani u Kazahstanu, a tom je pobjedom stigla i do velikih 40 bodova u borbi za Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016.

Lucija Zaninović je na putu do zlata u kategoriji do 49 kilograma ostvarila četiri pobjede od čega dvije na zlatni bod i finalnu sa samo jednim bodom razlike. U prvom kolu slavila je protiv Mađarice Ivett Gonde, u drugom protiv domaće predstavnice Aldangorove, u polufinalu protiv Wan Ting Lin iz Tajvana da bi u finalu s tijesnih 1:0 porazila Korejku Kim.

Prvog dana natjecanja nastupili su i Vedran Golec te Iva Radoš. Goleca je zaustavio izvrsni Bjelorus Sila rezultatom 9:3, a Radoš Turkinja Cansel Deniz s 2:1.

Lucija Zaninović je tako osvojila prvu medalja za hrvatski taekwondo na jednom od Grand Prix turnira u novom formatu koje je ove godine pokrenula Svjetska taekwondo federacija. Naime, 30 najboljih svjetskih taekwondoista i taekwondoistica u osam olimpijskih kategorija (četiri muške i četiri ženske) godišnje imaju tri Grand Prix turnira G4 kategorije koji nose jednako bodova koliko i naslov kontinentalnog prvaka, a na kraju godine je i finalni Grand Prix turnir gdje će pozivnicu dobiti samo osam najboljih u svakoj olimpijskoj kategoriji i koji nosi čak 80 bodova.

Konkurencija je strahovito jaka jer se u jednoj olimpijskoj kategoriji spajaju dvije susjedne kategorije tako da na putu do odličja gotovo u svakom kolu treba pobijediti nekoga od osvajača odličja na svjetskim i europskim prvenstvima.