Rudež: Možemo se nositi sa svima

Do prvog nastupa hrvatskih košarkaša na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj ostao je još samo jedan dan.

Prvi put nakon 2009. i Europskog prvenstva u Poljskoj hrvatska reprezentacija imat će u svojim redovima igrače iz NBA lige - Bojana Bogdanovića i Damjana Rudeža. I to je dokaz kako se ponovno diže kvaliteta hrvatske košarke.

Nakon izvrsne dvije sezone u španjolskoj Zaragozi, Rudež je ovog ljeta potpisao za Indiana Pacerse: Bila je to situacija u kojoj nisam imao što razmišljati. Bilo je privlačnih europskih ponuda, čak i nakon što je došla ta Indianina, ali odlazak u NBA je nešto što nisam želio propustiti.

Rudež je poznat kao izvrsni šuter, što je pokazao i dresu hrvatske reprezentacije: Samopouzdanja mi stvarno ne nedostaje. Posljednjih nekoliko godina igram na stvarno visokom nivou i jako sam zadovoljan. Došao sam do jednog dobrog stadija u karijeri i sad sam to okrunio ugovorom u Indiani. Nadam se da će me šut odlično služiti na Svjetskom prvenstvu. Svoju ulogu u reprezentaciji kristalno dobro znam. Zna se za što je tko zadužen. Nadam se da ću pospremiti sve te otvorene šutove, ili bilo kakve šutove, za svoje dobro i za dobro reprezentacije.

Hrvatska je nastupom u Sloveniji opet skrenula pozornost na sebe. Ponovno se o reprezentaciji priča kao o jednom od kandidata za dobar rezultat: Svi smo prošle godine naučili jedan dobar recept da ništa ne najavljujemo. Zadnjih 20 godina je bila muka s četvrtfinalima, s nesretnim bacanjima, s ovim ili onim, uz sve silne prognoze i jake momčadi. Znamo da smo dobri. Dokle ćemo dogurati ne znam. Kako je rekao Roko (Ukić) prošle godine, važno je da se vratimo s osmjehom na licu. Nadam se da će se to ponoviti. Sad, hoće li to biti četvrtfinale, polufinale ili medalja, to nitko ne može znati.

Rudeš je naglasio kako je SP vrlo jako natjecanje: Teško je parametrima uspoređivati europsko i svjetsko prvenstvo. Neki kažu da je svjetsko prvenstvo slabije, zato što postoji kvota reprezentacija koje moraju ući zbog kontinentalne zastupljenosti. No, ja se ne bih složio s tim. Svi najbolji na svijetu će biti tamo, naravno, predvođeni Amerikancima i Španjolcima kao glavnim favoritima.

Na SP-ima do borbe za medalje treba odigrati dvije eliminacijske utakmice, a Rudež smatra kako je to i poštenije: Možda je tako čak i bolje, tko živ tko mrtav. U jednoj utakmici sve se može dogoditi. Najbitnije je prvo proći skupinu sa što manje komplikacija. Mislim da smo dovoljno zreli i dobri da možemo ići s puno samopouzdanja, bez nekakvih strepnji na koga ćemo nabasati. Mislim da se možemo nositi sa svima.