Preminuo Ivan Ivančić

Ivan Ivančić, legendarni atletski trener kasno sinoć iznenada je preminuo u 77. godini.

Legendarni Trendžo odgojio je generacije hrvatskih bacača, a među njima i danas nedodirljivu olimpijsku, svjetsku i trostuku europsku prvakinju Sandru Perković.

Ivančić je rođen 6. prosinca 1937. u Grabovici kod Tomislavgrada, a odrastao je u velikoj obitelji, koja je imala pet sinova i tri kćeri. Već sa 16 godina, nakon završetka dva razreda srednje škole, morao je početi raditi i to kao maloljetnik u rudniku u Tuzli gdje je, uz rad, završio Pedagošku akademiju. Atletikom se počeo baviti u AK Sloboda iz Tuzle gdje je počeo bacati kuglu, a to je nastavio i u novom klubu, beogradskoj Crvenoj zvezdi. U Beogradu je završio Višu trenersku školu i Kineziološki fakultet te je, uz bacanje kugle, radio i kao profesor tjelesnog odgoja.

Njegov najbolji osobni rezultat je hitac od 20,77 metara koji je bacio 1983. Bio je prvak Jugoslavije 1970., 1971., 1972., 1973., 1974., 1975. i 1977., a šest puta je rušio državni rekord. Na prvenstvima Balkana u atletici prvakom je bio 1970., 1971., 1972., 1983. i 1986. Zanimljivo je da je posljednji put bio prvak Balkana u dobi od 49 godina.

Na Mediteranskim igrama 1975. godine u Alžiru osvojio je zlato, a 1979. u Splitu okitio se brončanom medaljom. Ivančić je sudjelovao na Olimpijskim igrama 1972. u Münchenu te 1976. u Montrealu. Osvojio je zlatne medalje u bacanju kugle na Europskim dvoranskim prvenstvima 1980. u Sindelfingenu i 1983. u Budimpešti. Bio je sudionik i prvog Svjetskog prvenstva 1983. u Helsinkiju, gdje je osvojio 12. mjesto. Tamo je nastupio s navršenih 45 godina i 233 dana čime je do danas najstariji sudionik svjetskih prvenstava. Nakon završetka natjecateljske karijere Ivančić je počeo raditi s mladim atletičarima.

Upravo je Ivančić najzaslužniji za sjajnu karijeru Sandre Perković. Pod njegovim vodstvom Sandra je osvojila dva naslova prvakinje Europe i Dijamantnu ligu, a 2012. u Londonu postala je olimpijska pobjednica. Govoreći o njoj, legendarni Ivanča je izjavio: Primijetio sam je u petom razredu osnovne škole, bila je puno viša od ostalih, svidjelo mi se kako radi, te sam joj prišao nekoliko puta, ali me odbijala. Bježala je od mene. Moja upornost se isplatila, ona je došla k meni i mislim da se nije prevarila. Sa Sandrom je ostao do veljače 2013. godine.

Trenirao je i Ivanu Brkljačić, dvostruku svjetsku juniorsku prvakinju u bacanju kladiva, a radio je i s Edisom Elkasevićem, koji je bio svjetski juniorski rekorder i svjetski juniorski prvak u bacanju kugle.

Na Paraolimpijskim igrama 2008. u Pekingu i 2012. u Londonu bio je trener bacača kugle Darka Kralja koji je osvojio zlatnu i srebrnu medalju. Godine 2010. dobio je državnu nagradu za sport "Franjo Bučar", a 2012. istu nagradu za životno djelo. Za uspjehe u Londonu predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović odlikovao ga je odličjem Reda Danice Hrvatske s likom Franje Bučara.
Odlukom Hrvatskog olimpijskog odbora najboljim hrvatskim trenerom proglašen je 2012. godine.

Popularnom Trendži velikih planova nikada niije nedostajalo, a nije krio kako su mu velika želja Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Pod njegovim okriljem prije nešto više od mjesec dana Martin Marković uzeo je svjetsko juniorsko zlato u Eugeneu u SAD-u.

Datum pokopa Ivana Ivančića bit će objavljen naknadno.