Iznad svih... Hrvatska!!!

Dobro, ajde, ne baš iznad svih, barem ne na ovome prvenstvu, jer SAD i Španjolska trebale bi biti priča za sebe, ali Hrvatska je odmah tu, iza tog tandema.

Podsjećam, naša je reprezentacija bila četvrta na prošlogodišnjem Eurobasketu, ispred su bili samo Francuska, Litva i Španjolska. Društvo koje se okuplja na SP-u nudi proširenje kvalitete, prije svega u vidu Amerikanaca, ali i Brazila, Argentine, Australije, pa i Portorika i recimo Novog Zelanda. Tu su i preostali Europljani – Slovenija, Turska, Srbija, Finska, Ukrajina i Grčka.
Uostalom, evo kratkog pregleda turnira.

Gornji dio ždrijeba:
    SKUPINA A – Španjolska, Francuska, Brazil, Srbija, Iran, Egipat;
    SKUPINA B – Hrvatska, Grčka, Argentina, Portoriko, Senegal, Filipini.

Donji dio ždrijeba:
     SKUPINA C – SAD, Turska, Novi Zeland, Finska, Ukrajina, Dominikanska Republika;
    SKUPINA D – Litva, Australija, Slovenija, Angola, Meksiko, Koreja.

Pregled skupina ujedno je i prognoza poretka, sustav natjecanja je takav da dalje idu četiri prvoplasirane iz svake skupine, a u nastavku natjecanja nema novih skupina, igra se osmina finala, pa četvrtfinale, polufinale, a međusobno se križaju skupine A i B te C i D.

Zahvaljujući "genijalnosti" FIBA-e te upornošću domaćina koji su se svakako htjeli osigurati ranog dvoboja s Amerikancima, u Španjolskoj će se zapravo igrati dva turnira. Znači gornji dio ždrijeba za sebe, donji za sebe, sve do same završnice, odnosno dvoboja za podjelu medalja.

No, dobro, nama je ionako zanimljivija naša reprezentacija. Koja nikad spremnija i bolje raspoložena nije išla na neko natjecanje. NIKAD! Čak ni u vrijeme Dražena, Kukoča, Rađe i ostalog slavnog društva. Izbornik Repeša gotovo da nije imao ni najmanjeg problema, ovo je apsolutno najbolji i najspremniji sastav reprezentacije.

Uz to većina naših igrača je u najboljim igračkim godinama. Tome dodajte i dva bisera naše i svjetske košarke – Šarića i Hezonju, i eto vam idealne mješavine za velike stvari.

Opet, valja i upozoriti. Košarka je, recimo tako kompleksan sport, pa molimo i za strpljenje, ako to od početka ne bude izgledalo bajkovito. Hrvatska će svakako proći skupinu, a tek onda dolaze prave stvari. Već osmina finala je eliminacijska utakmica, ali do tada samo mirno, pametno i ozbiljno.

Prvi protivnik bit će Filipini – čista košarkaška egzotika. Zemlja u kojoj košarka uživa nevjerojatnu popularnost, čije liga pokušava imitirati i organizaciju i stil američkih sveučilišnih i profesionalnih liga. Na razini talenta, daleko su od SAD-a, pa i od Hrvatske, zapravo idealan protivnik za početak turnira.

Znate već onu o teškim počecima i slično, ovdje to ne bi smjelo tako izgledati, ali naravno da to nije razlog da se u subotu ne vidimo u 12.30 na HTV-u 2!

Do tada, lijepi pozdrav!