Zatvorene OI mladih u Nanjingu

Na stadionu Olimpijskog sportskog centra u Nanjingu svečano su zatvorene 2. olimpijske igre mladih. Hrvatsku zastavu u mimohodu nosio je Nikola Obrovac, osvajač zlatne medalje na 50 metara prsno.

Glavni grad kineske provincije Jiangsu ugostio je više od 3800 sportaša iz 204 nacionalna olimpijska odbora. U 12 dana oni su se natjecali u 29 sportova, a podijeljena su 222 kompleta medalja.

Na OIM-u je nastupilo i 24 hrvatskih sportašica i sportaša koji su osvojili tri zlatne, jednu srebrnu i dvije brončane medalje. Prva je u finalu juda slavila Brigita Matić koja je osvojila i ekipnu brončanu medalju. Samo dan kasnije zlato je osvojila i taekwondašica, aktualna svjetska juniorska prvakinja Ivana Babić, a nakon nje plivač Nikola Obrovac u utrci na 50 metara prsno. Za brončano se odličje u srednjoj kategoriji izborio boksač Luka Plantić, a u finalnom meču teške kategorije Toni Filipi u napetoj i hrabroj borbi osvojio je srebro.

Na korak do medalja, osvojivši 5. mjesto u svojim disciplinama, bili su gimnastičar Jakov Vlahek na konju s hvataljkama, streljačica Ivana Babić u zračnoj pušci na 10 metara te veslački dvojac Ivo Bonacin i Bernard Samardžić. S prvih Igara u Singapuru hrvatski su se mladi olimpijci vratili s četiri medalje.

Posljednjeg dana Igara hrvatske je sportaše u Nanjingu posjetio predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, koji s izaslanstvom Hrvatskoga sabora i predstavnicima hrvatskih gospodarstvenika boravi u službenom posjetu Kini. Predsjednik Sabora čestitao je mladim sportašima na postignutim rezultatima i istaknuo važnost ovakvih nastupa za promidžbu Hrvatske u svijetu.

Igre u Nanjingu, koje po visokoj razini natjecanja, organizaciji, veličini i troškovima nisu zaostale za olimpijskim igrama, vrlo su uspješno dovedene kraju. Međunarodni olimpijski odbor (MOO) kroz olimpijske igre mladih pronašao je pravi pristup mladima i preuzeo ulogu katalizatora u sportskom pokretu. MOO je svoju predanost mladim sportašima pokazao kroz djela, a ne samo riječi, i to tako da im je ponudio njihovo vlastito višesportsko natjecanje u duhu olimpijskih igara.

Buenos Aires će 2018. godine ugostiti sljedeće ljetno izdanje OIM-a, a zimsko izdanje održat će se 2016. godine u Lillehammeru.

Hrvatski sportaši vraćaju se iz Kine u nedjelju, 31. kolovoza, kada će im u 13.45 u VIP salonu Zračne luke Zagreb, biti upriličen svečani doček.