Perković: Mogao bi disk opet daleko

U četvrtak 28. kolovoza u Zürichu će biti održan prvi od dva finalna mitinga Dijamantne lige, na kojemu će Sandra Perković dobiti svoj zasluženi dijamantni trofej, a Blanka Vlašić i Ana Šimić vodit će veliku borbu za ukupnu pobjedu u skoku u vis.

Na legendarnom stadionu Letzigrund, gdje su svjetski rekordi padali 26 puta, najboljim svjetskim atletičarkama i atletičarima bit će podijeljeno 16 dijamantnih trofeja. Jedan od njih završit će u rukama trostruke europske prvakinje i hrvatske rekorderke u bacanju diska Sandre Perković.

Oporavljena Blanka Vlašić i Ana Šimić, brončana s Europskog prvenstva koje je nedavno održano na istom stadionu, također imaju priliku vratiti se iz Züricha s 5 kg dodatne prtljage.

Perković je već nekoliko dana u Zürichu, gdje se priprema za jedan od posljednjih nastupa u sezoni, ali pronašla je vremena i za druge sadržaje. Obišla sam dvije klinike za djecu, bila u zoološkom vrtu i napokon upoznala Coolija, najbolju maskotu ikad, pohvalila se Sandra svojim bogatim rasporedom u priopćenju za medije.

Imala sam malo zdravstvenih poteskoća, ali nadam se da su se utišale i da će sutra biti sve kako treba, jer je Zürich grad u kojem sam bacila državni rekord i najbolji rezultat sezone 71,08 metara. Ne znam gdje su mi granice, ali ako budem raspoložena, ako Europsko prvenstvo i nastup na Dijamantnoj ligi u Stockholmu nisu ostavili traga, mogao bi disk opet daleko letjeti, najavila je Perković uz nadu da će u četvrtak sunce zamijeniti kišu i da će vremenski uvjeti biti dobri.

Suhom zaletištu nadat će se Blanka Vlašić i Ana Šimić, kojima će glavna konkurentica za ukupnu pobjedu u Dijamantnoj ligi biti Ruskinja Marija Kučina, pobjednica posljednjeg natjecanja u Stockholmu. Ona je uoči finala na Letzigrundu izjednačena s Vlašić na vrhu ljestvice s deset bodova, dok ih Šimić ima 8.

S obzirom na to da je Zürich Weltklasse finalni miting Dijamantne lige za visašice, dijelit će se udvostručeni bodovi, tj. osam za pobjednicu, četiri za drugo mjesto i dva za treće. To znači da bi u slučaju pobjede u Zürichu Ana Šimić osigurala i ukupno prvo mjesto u Dijamntnoj ligi. Kad bi se dogodilo da Vlašić i Kučina u Zürichu podijele prvo mjesto, bile bi izjednačene po svim kriterijima, broju pobjeda u Dijamantnoj ligi i plasmanu na finalu, te bi morale podijeliti i ukupno prvo mjesto.

Za Blanku Vlašić će nastup u Zürichu biti prvi nakon mjesec dana izbivanja s natjecanja i nakon što je zaliječila ozljedu koljena zbog koje je morala propustiti Europsko prvenstvo.

Natjecanje u bacanju diska započet će u 18.05 sati, dok će skakačice u vis borbu za ukupnu pobjedu u Dijamantnoj ligi početi u 20.15.