Trostruka svjetska prvakinja i olimpijska pobjednica na Hanžeku

Trostruka svjetska prvakinja i olimpijska pobjednica u skoku u dalj, Amerikanka Britney Reese nastupit će na ovogodišnjem atletskom mitingu u Zagrebu, 64. Hanžekovićevom memorijalu koji će se održati 2. rujna na stadionu Mladosti uz Savu, objavili su u petak organizatori.

Reese je rođena 9. rujna 1986. i sa 7,23 metara je američka dvoranska rekorderka u skoku u dalj. Na otvorenom je skočila 7,25 m i ispred nje su u SAD-u jedino Marion Jones i Jackie Joyner-Kersee. Na svijetu, pak, u posljednjih pet godina ispred nje nije nitko. Reese uopće ne zna kako izgleda srebro ili bronca s velikih natjecanja jer ona na njima osvaja isključivo zlatna odličja.

Na Svjetskom prvenstvu u Berlinu 2009. skočila je 7,10 m i pobijedila, a isto je sa 6,82 m ponovila i na SP-u u Daeguu 2011. te još jednom u Moskvi 2013. gdje je pobijedila sa 7,01 m. Isto je bilo i na svjetskim dvoranskim prvenstvima - 2010. u Dohi bila je prva sa 6,70 m, a 2012. u Istanbulu do zlata je došla s rekordnih 7,23 m. Treba li uopće reći da je zlatna bila i na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine? Tamo je skočila 7,12 m.

Na skakalištu, inače, Brittney Reese ostavlja dojam vrlo povučene, tihe i skromne osobe. Ta se svojevrsna zatvorenost iščitava i iz sljedeće njezine izjave: Ne dopuštam da me ometaju bilo čije emocije, mišljenje ili nesigurnost. Ako sam sretna, znam da je to jedino bitno za mene. Svi bi to trebali shvatiti...

U privatnom životu Reese se ističe i humanitarnim radom. Tako je, primjerice, 2011. na Dan zahvalnosti kupila 100 purica i podijelila ih beskućnicima u Gulfportu (Mississippi), gradu u kojemu živi , u kojemu je studirala i u kojemu je u studentskim danima igrala košarku.