Perković, Vlašić i Šimić glavne zvijezde Hanžeka

Hrvatske atletičarke Sandre Perković, Blanka Vlašić i Ana Šimić najavljene su kao glavne zvijezde 64. izdanja Hanžekovićeva memorijala 2. rujna u Zagrebu na stadionu u ŠRC Mladost. Uvertiru će imati dan prije kod fontana nasuprot NSB-u gdje će se održati natjecanje bacača kugle.

Bandić: Zagreb će za četiri godine imati atletsku dvoranu

Dočekali smo da su naše cure zvijezde Hanžeka, a još mi je u sjećanju kako smo se borili za postavljanje reflektora na Mladosti, izjavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Osim nastupa najboljih hrvatskih atletičarki i atletičara, unatoč smanjenom budžetu, najavljen je dolazak mnogih zvijezda "kraljice sportova", a jedno od najzvučnijih imena je ono nekadašnjeg svjetskog rekordera na 100 metara, Jamajčanina Asafe Powella.

Uz Powella najveća imena na 100 metara su Richard Thompson, koji ima rezultat 9,82 u ovoj sezoni, Kim Collins i Amerikanac Ryan Bailey, tako da se nadam da ćemo vidjeti rušenje rekorda mitinga koji drži Usain Bolt, rekla je direktorica mitinga Ivana Brkljačić.

Boltov rekord istrčan prije tri godine na Mladosti iznosi 9,85 sekundi. Sprinteri su samo dio zvjezdane postave koja dolazi u Zagreb, u kojoj će biti i mnogi nositelji odličja s nedavno završenog Europskog prvenstva, na kojem se Sandra Perković treći put okitila zlatom u bacanju diska začinivši ga sjajnim rezultatom od 71,08 metara, a među medaljašima se prvi put našla i 24-godišnja Zagrepčanka Ana Šimić, brončana u skoku u vis. U Zürichu je preskočila osobni rekord 1,99 metara, a sad se od nje na domaćem terenu očekuje napad na onu čarobnu granicu od dva metra.

Bila sam blizu i u Zürichu. Ove godine sam već triput popravljala osobni rekord. Ako bude lijep dan, i još u Zagrebu skačem, nadam se da se mogu približiti tomu, rekla je Šimić.

To je upravo na Hanžeku, prije 11 godina, prvi put u karijeri uspjelo Blanki Vlašić. Naša rekorderka nije nastupila u Zürichu zbog ozljede koljena, ali organizatori zagrebačkog mitinga uvjereni su da će Blanka skakati u Zagrebu i boriti se s Anom Šimić za pobjedu.

Posebna poslastica će ponovno biti i nastup Sandre Perković, koja je prošle godine baš u Zagrebu doživjela jedan od rijetkih poraza.

I uvertira za ovogodišnji miting, natjecanja bacača kugle 1. rujna kod fontane ispred Nacionalne sveučilišne biblioteke, bit će spektakularna, uz tradicionalno jaku konkurenciju. Konkurencija u kugli će, kao i uvijek, biti svjetska. Dolaze Majewski, Hoffa, Cantwell i nadamo se lovu na 22 metra, istaknula je Brkljačić.

Najboljim kuglašima svijeta pridružit će se i Zadranin Stipe Žunić, četvrti s EP-a, a postoje dobri izgledi i za nastup Nedžada Mulabegovića, koji zbog ozljede nije otputovao u Zürich.

Ulaznice za 64. izdanje Hanžekovićeva memorijala bit će u prodaji od 25. kolovoza po povoljnim cijenama od 20, 30 i 80 kuna, a moći će se kupiti na blagajni u ŠRC Mladost. Za natjecanje kuglaša 1. rujna ulaz će biti besplatan.