U Nanjingu otvorene Olimpijske igre mladih

U kineskom gradu Nanjingu svečano su otvorene 2. olimpijske igre mladih (OIM) na kojima će nastupiti više od 3.700 sportaša u dobi od 15 do 18 godina iz 204 zemlje. Među njima je i 24 hrvatska predstavnika.

Na stadionu Olimpijskog sportskog centra okupilo se 60.000 gledatelja, a svečanom otvaranju prethodio je 60-minutni glazbeni program. Službeni dio je započeo ulaskom predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasa Bacha i predsjednika Narodne Republike Kine Jinpinga Xia na stadion. U duhu olimpijske tradicije prisegnuli su sportaši, treneri i suci te je izvedena olimpijska himna.

Na zahtjev MOO-a, kako svečanost ne bi trajala duže od 90 minuta, sportaši su program pratili s tribina, a u mimohodu su sudjelovali samo stjegonoše. Hrvatsku zastavu na otvaranju nosila je Matea Jelić, svjetska juniorska prvakinja u taekwondou. Olimpijsku zastavu nosila je trkačica iz Južnog Sudana, jedina predstavnica svoje zemlje. Zbog epidemije ebole izostali su sportaši iz Nigerije, Sijera Leonea i Liberije.

Ovdje ste kako biste uživali u nadmetanjima i ostvarili najbolje osobne rezultate. Ovdje ste kako biste doživjeli i promicali vrijednosti olimpizma -  izvrsnost, uvažavanje i prijateljstvo. Ovdje ste kako biste slavili duh olimpizma, poručio je sportašima u svom govoru predsjednik Bach te pozvao sve prisutne u stadionu na snimanje i postanje selfija, što je i sam učinio s petero mladih olimpijaca. Time je još jednom dao do znanja koja je svrha OIM-a - dijeljenje, učenje i stvaranje prijateljstava. Slike s otvaranja ubrzo su se proširile širom svijeta.

Slanjem selfia šaljete snažnu poruku cijelom svijetu. Vi pokazujete svoju strast prema sportu i posvećenost fair-playu
, dodao je predsjednik MOO-a.

Olimpijske igre mladih, dvanaestodnevni festival sporta i mladeži otvorio je predsjednik NR Kine Jinping Xi. Uslijedio je šareni i blistavi zabavni program vrijedan oko 30 milijuna dolara. Lagana kiša nije utjecala na savršen nastup 4.000 izvođača niti na entuzijazam publike. Posebno oduševljenje izazvali su svojim akrobacijama na žici učenici škole za borilačke vještine Shaolin Tagon. Program svečanog otvaranja slavio je znanstvena, umjetnička i kulturna dostignuća Kine. Glavne su teme bile astronomija, jer je kineski astronom Zhang Heng prije 1,900 godina izumio armilarnu sferu, zatim porculan, jedan od najvećih izuma drevne Kine, te Put svile, trgovački put koji je povezivao Kinu s Mediteranom, Istok sa Zapadom.

Na kraju je pomoću olimpijske baklje "Vrata radosti", simbola gradskih vrata Nanjinga, upaljen olimpijski plamen. Upalila ga je vatrometom iz armilarne sfere kineska četverostruka olimpijska pobjednica u skokovima u vodu Roulin Chen.

Prve OIM održane su prije četiri godine u Singapuru.