Tko je može pobijediti? Samo ona sama.

Nikada nijedna bacačica diska u povijesti europskih prvenstava nije osvojila tri uzastopna naslova. Sve do 16.8.2014. kada je na stadionu Letzigrund Sandra Perković odlučila ispisati povijest. Odlučila i ostvarila.

Odlično raspoložena nakon kvalifikacija koje je rutinski odradila u prvom hicu,  onako kroz osmijeh najavila je lov na rekord europskih prvenstava koji od 1986. drži Diana Sachse-Gansky sa 71,36. Činilo se nekako daleko, nemoguće. Bilo je jasno da je spremna, ali zar baš tako jako spremna?

Jedva dočekavši dan finala, Sandra ulazi na stadion, svi smo spremni, ona naravno najviše, ali ne i točni i u svemu precizni Švicarci. Dakle, kaos koji su organizatori izazvali u nekoliko navrata promjenama i izmjenama satnice na ovom Europskom prvenstvu su van svih granica! Tu gorčinu ni najbolja čokolada ne može popraviti. Dobro, na vremenske prilike ne mogu utjecati, ali dvije bacačke discipline iz istog kruga u razmaku od sat i 45 minuta, teško da se neće preklapati.

Tako  su diskašice zagrijane ostale čekati oko pola sata da kladivaši završe. I dočekale, Sandra djeluje samouvjereno, spremno. Baca prvi hitac 64,58, drugi 67,37 i tu smo već sigurni u pobjedu. Ide treći još dalje 68,78! E, sad se više ona ideja o rekordu europskih prvenstava ne čini tako ludom.

Uslijedio je jedan neispravan hitac, svojevrsno zatišje pred buru..., a onda - orkanska bura! Nalet 71,08!!! Novi hrvatski rekord, za 56 centimetara  bolji od starog! 22 godine nijedna bacačica nije tako daleko bacila. Može li u šestoj seriji Sandra još tih 28 centimetara do rekorda, ili je pak ovaj hitac bio i svojevrsna katarza? Možda bi mogao, no završio je u mreži, a na semaforu ostalo - Sandra Perković 71,08.

Krug? Izvrstan, rekla bih. Od četiri finala koja je podnio, čak tri pobjednička hica završila su jako daleko. Uz Sandru, u bacanju kladiva Poljakinja Anita  Wlodarczyk sa 78,76 m postavila je novi rekord europskih prvenstava, a kod atletičara Mađar Krisztian Pars  82,69 m – najbolji svjetski rezultat sezone. Pa tko zna što možemo očekivati od Sandre 28.8. ponovno na istom stadionu na mitingu Dijamantne lige...

Ostale bacačice? Znaju one da je zlatna samo jedna. Drugoplasirana Francuskinja Mélina Robert-Michon sa 65,33, a brončana Njemica Shanice Craft 64,33. Rekla bi Sandra: Pa bolje da ja gazim njih nego one mene. Tako je Sandra, samo ti gazi!

Gazila je i naša maratonka Lisa Stublic Nemec, i utrku završila na 4. mjestu u vremenu 2:28:36. Za pobjednicom Francuskinjom Christelle Daunay zaostala je 3 minute i 22 sekunde. Da, ostala je nadomak medalje, ali uz daleko najbolji plasman na nekom velikom natjecanju. I s pravom je zadovoljna.

Baš kao što je to prvog dana natjecanja bio bacač kugle Stipe Žunić koji je nakon samo osam mjeseci treniranja na svom prvom velikom natjecanju najprije došao do finala, a onda tamo zamalo uzeo i medalju. Na kraju svjetski juniorski prvak u kickboxingu i juniorski rekorder Hrvatske u bacanju koplja s novim osobnim rekordom 20,68 m odlazi iz Züricha kao četvrti na 22. europskom prvenstvu. Bravo!